region-västernorrland

S-reklam / Länssjukhuset Sundsvall. Foto: faksimil Facebook / Eva Coos Berglund

Inrikes

S-styrd region vill spara på vården – 39 vårdplatser försvinner

Publicerad 3/25/2021
Annons

I förra veckan presenterade S-styrda Region Västernorrland ett omfattande sparpaket som bland annat skulle innebära att 39 vårdplatser försvinner. Nu har ett 60-tal läkare gått samman i ett brev till regionledningen där de varnar för konsekvenserna för neddragningarna som exempelvis försämrad patientsäkerhet.

Sjukhusen som skulle drabbas av det minskade antalet vårdplatser är Länssjukhuset i Sundsvall med 19 platser och tio vardera på Örnsköldsviks sjukhus och Sollefteå sjukhus, rapporterar Läkartidningen.

Efter att regionen gått med underskott i flera år har regionfullmäktige nu krävt att budgeten ska vara i balans till 2022. För att det ska lyckas måste kostnaderna minskas med nästan 500 miljoner kronor. De besparingar som nu föreslagits av två konsulter ligger på 70-80 miljoner.

Sedan tidigare har Läkarfacket varnat för att sparpaketet kan leda till personalflykt och ökade hyrläkarkostnader, och nu är det 62 stycken läkare som gjort gemensam sak. En av dessa är Anna Dalén, överläkare och kirurg vid Länssjukhuset i Sundsvall.

– Vi känner frustration över att vi inte har tillräckligt goda förutsättningar att ta hand om våra patienter. Man tvingas i värsta fall till att göra prioriteringar – till exempel skicka hem patienter som egentligen skulle behöva vara kvar på sjukhuset eller skjuta på operationer som helst skulle behövt utföras så snart som möjligt, säger hon till SR P4 Västernorrland.

Olika bilder av verkligheten

Förhoppningen är nu att ledningen ska lyssna på dem, men Dalén är skeptisk och upplever att politikerna inte delar deras bild.

– Vi upplever tyvärr att det finns en diskrepans mellan hur vi ser på verkligheten. Vi upplever inte alltid att höga tjänstemän och politiker delar vår bild av att det här med överbeläggningar faktiskt är ett enormt problem.

I Region Västernorrland blev Socialdemokraterna största parti i valet 2018 med 28 mandat följt av Moderaterna med tio mandat. Regionen styrs av S och M i en koalition tillsammans med Liberalerna.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons