Region Blekinge skakas av allvarliga arbetsmiljöanklagelser och politisk turbulens. Oppositionsrådet Christina Mattisson (S) pekas ut av det styrande M-KD-SD-blocket som en arbetsmiljörisk och kan komma att utestängas från politiska möten. Beslut har redan fattats om att exkludera tjänstepersoner från sammanträden och att aktivera en särskild krisledning.

Det politiska styret i Region Blekinge, som består av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, har gått ut med hård kritik mot oppositionsrådet Christina Mattisson (S). I ett pressmeddelande beskrivs hon som ett arbetsmiljöproblem, vars agerande ska ha orsakat oro och psykisk press på både politiska kollegor och tjänstepersoner.

– Tonläget är oacceptabelt och vi måste sätta gränsen när anställda upplever kränkningar, säger regionstyrelsens ordförande Robert Lindén (SD), som också är ansvarig för personalfrågor.

Enligt styret har Mattissons beteende lett till att personal känt sig hotad och i vissa fall sjukskrivit sig. Det har nu gått så långt att man vill utreda om hon kan utestängas från framtida sammanträden – ett mycket ovanligt förslag i svensk politik.

Inga tjänstepersoner på politiska möten

Som ett första steg har styret redan beslutat att tjänstemän inte längre får delta i politiska möten. Det sker efter att flera högt uppsatta chefer inom regionen sjukskrivit sig, bland annat regiondirektören Anders Johansson och den tillförordnade direktören Linda Hultén.

Bakgrunden till beslutet är en incident i personalutskottet där Hultén enligt uppgift lämnade mötet i förtid och senare valde att sjukskriva sig. Det var denna händelse som fick styret att dra i nödbromsen – ett beslut som nu kritiseras hårt av oppositionen.

– Det är oerhört allvarligt att politiska beslut ska fattas utan att sakkunniga är närvarande. Det här hotar både rättssäkerheten och beslutskvaliteten, säger utpekade Christina Mattisson.

Krisläge i regionledningen

Läget i Region Blekinge har förvärrats så pass att man aktiverat en särskild krisledning. Detta efter att både regiondirektören och hans ställföreträdare nu är frånvarande. Enligt regionens egen information handlar det om att säkerställa ledningsförmågan, men lokala medier uppger att det finns kopplingar till den infekterade situationen inom politiken.

Bild: Region Blekinge.

Regionstyret har i flera uttalanden kopplat händelserna till Mattissons agerande, som enligt dem inkluderar härskartekniker och ett hårt tonläge gentemot enskilda tjänstemän. De har också begärt möten med skyddsombud för att diskutera arbetsmiljön och framtida rutiner.

Mattisson: ”Ett försök att tysta oppositionen”

Christina Mattisson slår ifrån sig anklagelserna och menar att det handlar om ett politiskt utspel för att flytta fokus från det styrande blockets egna tillkortakommanden.

– Region Blekinge har en allvarlig ekonomisk kris och ett kaotiskt personalläge. Istället för att hantera dessa problem försöker styret tysta oppositionen och i förlängningen mig som oppositionsråd, säger hon.

Hon medger samtidigt att hon är vad hon beskriver som “rak i sin stil” men menar att det är en del av uppdraget att ställa frågor och kräva svar – särskilt i en krissituation.

Unikt läge i svensk regionalpolitik

Att ett oppositionsråd kan komma att portas från politiska sammanträden är något nytt i svensk regionalpolitik. Frågan väcker därför både juridiska och demokratiska frågetecken.

Regionstyret medger själva att åtgärden är långtgående och oprövad – men menar att situationen kräver nytänkande.

– Det är kanske inte en optimal lösning, men vi måste ta ansvar för arbetsmiljön. Vi får se om det är genomförbart, säger Magnus Arvidsson (M), vice ordförande i regionstyrelsen.

En internutredning är nu inledd och samtal med arbetsmiljörepresentanter pågår. Hur långt processen kommer att gå – och om Christina Mattisson faktiskt kan utestängas – återstår att se. Men klart är att Region Blekinge befinner sig i en ovanligt djup politisk kris.

LÄS ÄVEN: Uteblivet gymnasiesamarbete i Blekinge med hänvisning till SD-M-KD-styret