muslimsk-dröm-kalmar

Faksimil SVT / CIA World Factbook

Inrikes

S vill stoppa folkomröstning om moskébygge: ”Vi har religionsfrihet”

Publicerad 2/20/2023
Annons

I Kalmar planeras ett moskébygge i stadsdelen Norrliden, något Sverigedemokraterna är emot och nu försöker stoppa. Det socialdemokratiska kommunalrådet ser dock inget problem med bygget och hänvisar till de många muslimer som bor i området.

Hittills har det muslimska trossamfundet i Kalmar samlat in drygt två miljoner kronor, men målet är 13 miljoner. De nödvändiga tillstånden för att påbörja processen med bygget är dock klara.

Sverigedemokraterna i Kalmar vill stoppa bygget av moskén då man anser att det grönområde som kommunen avsatt inte är lämpligt.

– Det bor många muslimer i Norrliden och muslimska föreningen säger själva att de vill vara där människor bor så att man slipper ta bilen till en moské som ligger långt utanför, säger Johan Persson (S) till statstelevisionen.

LÄS ÄVEN: Rödgröna ska blockera folkomröstning om moskébygge

Persson säger sig inte vara förvånad över Sverigedemokraternas kampanj, där man startat en namninsamling för att få till en folkomröstning om bygget. Partiet har fram till juli att samla in underskrifter från tio procent av alla röstberättigade i kommunen.

– Vi har inget principiellt emot att det genomförs ett moskébygge i Kalmar. Det vi har principiellt motstånd mot är när man tar grönområden och genomför stora byggnationer på dem, säger Jonathan Sager (SD).

En folkomröstning är inget som Johan Persson vill se, han menar att grönområdet bara handlar om svepskäl.

– Vi har religionsfrihet i Sverige som är grundlagsskyddad och jag tänker inte medverka till någon folkomröstning i Kalmar som handlar om religionsfriheten.

Uppgifterna om att han personligen ska ha lovat lokala muslimer en snabbare process gentemot att de röstar på Moderaterna nekar han till.

Muslimsk dröm

I dag finns drygt 6 000 muslimer i Kalmar. Den nya moskén kommer att vara 750 kvadratmeter stor.

– Byggandet av en större moské i staden är en dröm för alla muslimer här. Vår gamla moské i Kalmar har blivit för liten, eftersom antalet muslimer i Kalmar har ökat de senaste åren, säger Anel Fisic, vice ordförande i Muslimska trossamfundet.

LÄS ÄVEN: Luleå islamiseras med ”världens nordligaste moské”

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
925”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons