big tech

big tech it jättar google amazon facebook youtube twitter stoppa stop it-jättar

InrikesKultur

Så här byter du bort IT-jättarna

Publicerad 1/13/2021
Annons

Det är svårt att göra sig av med beroendet av IT-jättarnas tjänster. Men i ljuset av tilltagande repression efter att det stod klart att Trump inte fortsätter som president vill allt fler lämna IT-jättarnas maktstrukturer. Här redovisar vi alternativen.

Istället för Twitter:

Alla som använder Twitter, och även de som inte gör det, är väl medvetna om deras censur av konservativa och deras aktivism och ställningstagande för vänsterliberala värderingar. Ett snabbväxande alternativ är:

GAB.com– har växt lavinartat bara på senare dagar

Ett annat på senare tid omtalat alternativ är även:

Parler – de stängdes nyligen ned av Amazon. Läs mer här.

Istället för Facebook:

Det har på senare år seglat upp ett antal konkurrenter till Facebook, men ingen har lyckats utmana på riktigt.

VK.com är klart största konkurrenten i dagsläget med hundratals miljoner användare

MeWeär ett annat alternativ som säger sig ta frihet på nätet på allvar

Istället för Chrome/Explorer:

Det är också viktigt att göra sig fri från IT-jättarnas webbläsare. Ett sådant alternativ som dessutom är de-centraliserat är:

DISSENTER

Dissenter skapades av samma folk som skapade GAB.com, alternativet till Twitter. Deras webbläsare bygger på webbläsaren Brave men ger dessutom användarna möjlighet att kommentera på andra sidor utöver att skydda integriteten, stoppa annonser och spårare.

Istället för WhatsApp/Messenger etc:

WhatsApp ägs av Facebook. Det i sig är en anledning att byta. Men dessutom samlar WhatsApp in mängder med information om dig, mycket mer än vad andra gör. Men detta förvärras i februari när WhatsApps nya användaravtal träder i kraft. Du kan läsa mer här vad förändringarna innebär men detta är ett axplock:

In simple words it means that from now on WhatsApp will track which group are you most active in, your broadcast list, kind of messages you forward, the number of WhatsApp calls you made and to whom, your spending habits (remember you also have WhatsApp Pay now), the places you visit often, your status messages etc and share them with Facebook and Instagram.

Det finns ett antal alternativ:

Telegram. Meddelande-tjänsten har idag över 500 miljoner användare och tar aktivt avstånd från Facebook och Google som de skriver har ”kapat” integritetsfrågan. Telegram är dock centraliserat men är ett bra första steg för att komma bort från WhatsApp/Messenger etc. Det är snyggt, snabbt och funktionellt.

Signalär också ett populärt alternativ som används av många redan idag. Snowden ska exempelvis ha använt den tjänsten.

Element. Skillnaden är att de använder Matrix-nätverket, ett decentraliserat, krypterat nätverk för kommunikation. Dessutom ska det gå att prata med andra appar genom Element med integrationer, så man slipper ha många olika appar. Kan vara bra att även ladda ner denna och se om det växer till sig.

Istället för Gmail:

Gmail ägs av Google, och har dessutom visat sig stänga av användare innan, utöver Googles vanliga agerande mot konservativa. Det finns goda att börja flytta även sin epost bort från Gmail.

Zoho. De har precis som Gmail även andra funktioner såsom Zoho Docs där man kan skapa dokument, kalkylblad men de har även appar för CRM, formulär och annat. Registrera ett konto hos dem och börja sakta flytta över din aktivitet dit.

Istället för Google-sök:

Google dominerar dessvärre helt sök-marknaden. Men ett alternativ är:

DuckGoGo. Dessvärre fortfarande inte lika bra som Google, men dock bättre på Google när man söker efter saker som Google bannar/blockar/eller skuggbannar. Tar integritet på allvar.

Istället för YouTube:

Rumble – Samnytts kanal på Rumble hittar du här(under uppbyggnad)

BitChute

Odysee

Daily Motion

Har du fler tips på alternativ till IT-jättarna? Skriv i kommentarsfältet!

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
925”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons