➤ Nu har slutnotan för polisbevakningen av den afghanska demonstrationen i centrala Stockholm kommit. ”Jag tänker inte på kostnaden”, säger afghanledaren till Samhällsnytt.

Under 2,5 månader bedrev afghanerna med Fatima Khawari i spetsen en sittdemonstration på flera offentliga platser i centrala Stockholm. Demonstrationen blev en del av en framgångsrik mediekampanj som har resulterat i en amnesti för alla så kallade ”ensamkommande”. Samtidigt blev den ett pr-jippo för diverse politiker och kändisar, inklusive regeringsföreträdare, som kom till demonstrationen för att beklaga sig över den politik som de själva varit med om att utforma.

Men trots all nytta skapade aktionen kännbara problem för Stockholmspolisen. Varje kväll bröt afghanerna mot tillståndsvillkoren som föreskrev att demonstrationen skulle avslutas kl. 22. Dessutom ställdes flera tält upp på Norra Bantorget utan något tillstånd. I en tidigare intervju medgav polisens gruppchef Björn Knutsson att en så långvarig demonstration skapade ”en ovanlig situation”.

LÄS MER: Afghanska demonstrationen olaglig på söndag: ”Vi kommer sitta kvar oavsett”

Även flera personer som vistades olagligt i landet enligt egen utsago befann sig bland demonstranterna och aktivisterna – vilket de själva berättade om för journalister och nyfikna. Men trots allt detta genomfördes inga utlänningskontroller och demonstrationstillstånd beviljades gång på gång.

I en tidigare intervju till Samhällsnytt uppgav en av afghanernas talespersoner, Amir Nabizadeh, att det inte spelade någon roll för demonstranterna huruvida de skulle få ett nytt tillstånd eller ej – de skulle sitta kvar på torget oavsett.

Därför var det förmodligen en lättnad för polisen när den knepiga situationen löstes genom att afghanerna själva avbröt sin ”sittstrejk” i början av oktober – när höstvädret började göra sig påmint.

LÄS MER: “Ensamkommande” tågade genom Stockholm

Samhällsnytt kontaktade kort efter detta polismyndigheten med en förfrågan om den totala kostnaden för insatsen. För några dagar sedan kom ett svar: slutnotan landade på 1 miljon 290 tusen kronor – bara i övertid för tjänstgörande poliser:

”I övrigt har insatsen hanterats inom ramen för given budget”, låter polisens handläggare Maria Emanuelsson hälsa, som även meddelar på telefon att det inte är möjligt att räkna ut den totala kostnaden i det här fallet.

LÄS MER: Rödgröna överens – ensamkommande ska få stanna

Enligt polisens talesperson Anna Westberg betyder det att det är den ordinarie budgeten som fick bekosta den största delen av insatsen. Enligt henne avsattes ett flertal poliser speciellt för att arbeta endast med bevakningen av demonstrationen. Samtidigt fick även anställda utöver dessa hoppa in vid behov.

När Samhällsnytt når talespersonen för afghanerna, Fatima Khawari, på telefon med information om kostnaden för insatsen, svarar hon följande:

– Jag har ingen aning om kostnaden. Jag tänker inte på det heller. Du får boka en tid om du vill prata om det.

LÄS MER: Afghanledaren om kostnader för ensamkommande – ”en miljon inte för mycket”

Enligt Anna Westberg var det främst ordningspoliser som fick arbeta med bevakningen av demonstrationen.

– Men det kan vara även andra verksamheter, säger hon på telefon till Samhällsnytt.

Betyder det att de fick avbryta sina ordinarie arbetsuppgifter för att arbeta med sittstrejken?

– Ja, det är klart. Så är det alltid.

Finns det en risk att tryggheten för medborgare i andra stadsdelar blev sämre till följd av denna kommendering?

– Nej… det skulle jag inte säga. Man gör alltid en bedömning när man planerar så att man ändå har täckning för ordinarie verksamhet.

LÄS MER: Khawari besviken – ensamkommandebeslutet ”inte tillräckligt bra”

I mitten av september, alltså vid samma tid som strejken pågick, rapporterade SVT om att polisens resurser är så knappa att våldtäktsutredningar, inklusive dem som gäller barn, läggs på hög för att hinna utreda mord. Det framkom även att polisen numera tvingas prioritera också bland mord.