rolf_malm_byline_banner_640x180
Opinion

Så lurar man en pensionär

Publicerad 09:50
Annons

➤ KRÖNIKA Nu vräker regeringen pengar över väljarna. Stekoset från valfläsket lägger sig som en döljande dimma över de stora samhällsproblemen. Våldtäkterna, skjutningarna, mordbränderna, terrorn, bostadsbristen, skolfiaskot, it-läckorna, poliskatastrofen, försvarsbristen, hedersvåldet, utanförskapsområdena, bränderna, sjukvårdskrisen, tiggeriet, fattigpensionärerna, narkotikahandeln, gatubarnen, korruptionsskandalerna, tågeländet… om detta ges inga vallöften.

Vi investerar för framtiden säger regeringen. Men det mesta är höjda bidrag – det är inte att investera. Det är att kortsiktigt muta väljarna. Ville man investera för framtiden skulle man satsat pengarna på järnvägen, bredbandsutbyggnad, vägunderhåll, forskning och allt det som skulle stärka den svenska konkurrenskraften och minska arbetslösheten. Nu köper man bara röster inför nästa val. Det är ynkligt och oansvarigt, närmast en definition av populism. Det är billigt agerande, men kommer att stå oss dyrt i nästa lågkonjunktur.

Man köper pensionärernas röster för några hundralappar. Efter att i åratal ha bestulit varje pensionär på tusentals kronor varje månad. Det började ju med att Göran Persson ”lånade” 258 miljarder(!) från pensionsfonden. Lånet har inte återbetalats. Sedan drygt 10 år har landets nästan 2 miljoner pensionärer dessutom tvingats betala extra hög skatt. Det innebär att de betalat sammantaget många miljarder till staten under dessa år.

Att helt ta bort pensionärsskatten skulle kosta ca 8 miljarder. Nu tas den bort för de pensionärer som tjänar upp till 17.000 kronor i månaden. Det kostar drygt 4 miljarder. För de 100-tusentals svenska pensionärer som lever under EU:s fattigdomsgräns är förstås även några hundralappar extra en stor sak. Men det är förödmjukande att de ska behöva nöja sig med dessa små extra fickpengar.

Det har man råd till, säger finansministern, eftersom man har ett reformutrymme på 40 miljarder nästa år. Men 34 av dessa miljarder beror på att hon förra året räknade fel på statens utgifter. En gigantisk felräkning – men som tur var åt ”rätt håll ”. Men felräkningen kunde ju lika gärna varit åt andra hållet. Den s.k. anslagsbehållningen blev tio gånger större än beräknat. Anledningen var att en lång rad projekt för vilka anslag avsatts inte blev av. Pengarna återgick till statskassan. Kan man missa med 34 miljarder, undrar man ju vilken kontroll finansministern egentligen har över våra pengar.

Nu får alltså landets fattigpensionärer några hundralappar mer att röra sig med. Var fjärde väljare är pensionär. Stefan Löfven kan säkert räkna med att dessa fattigpensionärer visar sin underdåniga tacksamhet vid valurnorna. Han räknar säkert också med landets 1,3 miljoner barnfamiljer. De får höjt barnbidrag med 200 kronor. Det syns ju mer än de skatter han samtidigt höjer.

Detta är inte att investera i Sveriges framtid. Det är enbart en kortsynt investering i en socialdemokratisk valvinst. Tyvärr kommer det nog att fungera. Hotet är möjligen Sverigedemokraterna – men de kan ju avfärdas med rasistkortet. Även om det börjar bli lite väl slitet så fungerar det nog fram till valet. Det gamla nazistspöket skrämmer ju märkligt nog fortfarande mer än det islamistiska terrorhotet och det växande kalifatet.

Detta är en opinionstext. Den återspeglar skribentens personliga åsikter.

Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons