I takt med att alltfler alternativa medier dyker upp rustar nu vänstern för att stärka vänsternarrativet tillsammans med de gamla etablerade medierna genom att lansera en motoffensiv.

Nyligen lanserades den ”liberalkonservativa” sajten Bulletin med profiler med ett förflutet på bland annat Svenska Dagbladet. Detta och andra medieprojekt högerut har fått vänstern att mobilisera.

Hos Socialdemokraterna har man gett i uppdrag till Daniel Färm, från den S-märkta tankesmedjan Tiden, att ta över som vd och politisk redaktör på Aktuellt i politiken för att sprida vad man kallar ett S-perspektiv till fler grupper.

– Vi ser att högern mobiliserar. De mediesatsningar som vi ser nu är ämnade att bädda för en högerregering 2022. Då behöver socialdemokratin och vänstern visa på alternativen. Det är helt avgörande att vi som är medieaktörer på vänstersidan lyckas erbjuda intressanta och relevanta format under den här perioden. Det är viktigt både internt i rörelsen och i förhållande till väljarna, säger Daniel Färm till Dagens Nyheter.

Stjernkvist och Palm

I lokaler på Socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen 68 i Stockholm ska man gå till attack mot det man menar är en offensiv från högerhåll.

Bland värvningarna finns kommunpolitiker som Lars Stjernkvist och Elvy Söderström, tidigare riksdagsledamoten Veronica Palm samt Stefan Löfvens gamla pressekreterare Erik Nises.

Högern har legat några steg framför under några år, menar han.

– Om högern får dominera kommer det att vara deras val av frågor, tolkningar och perspektiv som står i fokus. Vi behöver visa på socialdemokratins idéer och perspektiv på ett helt annat sätt. Vi behöver nå bredare grupper och hitta nya uttryckssätt.