rasmus ling

Rasmus Ling (MP). Foto: Fredrik Hjerling.

Inrikes

Så vill Miljöpartiet att 9 000 afghaner utan asylskäl ska få stanna

Publicerad 2/11/2020
Annons

När den så kallade gymnasielagen rörande omkring 9 000 afghanska ”ensamkommande flyktingbarn” klubbades igenom i riksdagen med hjälp av Centerpartiet hade den redan kritiserats starkt. Förutom Lagrådet sågades den även av enskilda domstolar som ansåg att den inte kunde tillämpas. När det nu börjar bli uppenbart att många av afghanerna inte kommer kunna leva upp till kraven vill Miljöpartiet lätta på kraven för att möjliggöra att de får stanna.

Lagen ska ge en ny chans till att stanna i Sverige för de afghaner som studerar här och sedan lyckas få jobb. Hittills har endast två personer klarat kraven som består av en fast anställning eller ett tvåårigt kontrakt inom ett halvår efter avslutade studier. En provanställning som oftast pågår i sex månader godtas inte.

– Jag tycker att Migrationsverket gör en väl hård bedömning, säger Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Rasmus Ling till Sveriges Radio.

– Vi tycker att de som har fått en provanställning ska få möjlighet att få permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Sedan tidigare har Miljöpartiet och Rasmus Ling föreslagit en ny så kallad humanitär grund så att afghanerna ska kunna stanna.

LÄS ÄVEN: Miljöpartiet sågar egna gymnasielagen – vill lösa situationen med ny lag för att ge samtliga PUT

Från Liberalerna, som vanligtvis är för öppna gränser, kommer kritik.

– Jag ser inte att det här innebär att vi får en långsiktigt hållbar fungerande migrationspolitik. Vi kan inte ha en lagstiftning där man hela tiden gör undantag för olika grupper på det här sättet, säger Fredrik Malm (L).

Även på Aftonbladet har man nu börjat propagera för att låta afghanerna utan asylskäl stanna.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons