JAS39Gripen

Indiens försvarsministern Nirmala Sitharaman vid Norrbottens flygflottilj. Faksimil Twitter

Utrikes

Saab kan flytta tillverkning av Gripen till Indien om man vinner kontrakt

Publicerad 2/18/2019
Annons

Stridsflygplanstillverkaren Saab vill locka till sig en affär med Indien motsvarande 114 exemplar av stridsflygplanet Gripen genom att erbjuda att större delen av tillverkningen sker lokalt i landet. Det skulle inte bara ge landet själva stridsflygplanen utan också ny teknologi och nya arbetstillfällen.

Det var vid en presskonferens i New Delhi som Saab-toppar förklarade att man vill se förändringar i regelverket som i dagsläget begränsar utländska försvarstillverkare att samarbeta med indiska företag. Det rådande regelverket kräver att det indiska företaget i ett sådant partnerskap blir den större partnern i samarbetet, rapporterar Live Mint.

Mats Palmberg är biträdande direktör för industriella samarbeten hos Saab. Han förklarade att 18 av de totalt 114 efterfrågade stridsflygplanen skulle tillverkas i Sverige med indier på plats genom tillverkningsprocessen för att ta del av teknologin. De resterande 96 stridsflygplanen skulle sedan tillverkas lokalt i Indien och därmed hoppas Saab tilltala den indiska regeringen som också får nya arbetstillfällen.

Enligt Dagens Industri uppges stridsflygplansordern vara värd omkring 90 miljarder dollar och Saab ser även en fortsättning för en sådan potentiell flygplansfabrik i Indien som därefter skulle kunna tillverka för andra kunder i Asien. En stark anledning till varför Saab hoppas på förändring i regelverket är att företaget måste kunna garantera kvalitén genom hela tillverkningsprocessen.

– Det kommer bli enklare att genomföra det här projektet i ett omfattande format och även stötta Indien om vi själva kontrollerar samarbetet. I slutet är det vi som måste kunna garantera allting, förklarar Palmberg.

Offert till Finland och Schweiz
Vid sidan om Indien har även Finland visat intresse för att förnya sin stridsflygplansflotta, vilket hittills har resulterat i en offert till finska försvarets logistikavdelning rörande 64 stycken Gripen E och Gripen F.

I slutet av januari skickade Saab även ett erbjudande till Schweiz som är i arbete med att förnya sin nuvarande flygplansflotta.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons