På torsdagen slog Liberalernas partiledarkandidat Nyamko Sabuni fast att visionen om det mångkulturella samhället måste begravas. Vidare ska färre lockas av att invandra till Sverige och de individer som saknar asylskäl ska lämna landet – ”på en gång”. Men dagen därpå hade hon ändrat sig.

I en intervju med Expressen berättade Sabuni att de generösare reglerna för anhöriginvandring som hennes parti varit med om att förhandla fram i januariöverenskommelsen och som nu ska införas kan komma att leda Sverige tillbaka till migrantkaoset år 2015.

Men nu backar Sabuni från sina egna uttalanden och menar att ”den långa intervjun inte ger en fullständig bild”. Migranter som har fått avslag ska med andra ord inte ut ”på en gång”. Hon backar även från uttalandet att det mångkulturella samhället måste begravas. På fredagen hade alla i stället rätt till sin kultur och sin tro”.

– Jag värnar asylrätten och jag värnar alla flyktingars möjlighet att återförenas med sina familjer, säger hon.

https://www.facebook.com/teamnyamko/videos/406222863297506/

Möter kritik
I sociala medier är det många som har reagerat på helomvändningen över dygnet. AfS partiledare Gustav Kasselstrand kommenterar att Sverige inte behöver fler ryggradslösa politiker.

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Robert Stenkvist kommenterar vändningen som öppnar för att människor utan asylskäl ska få stanna som, ”så sjukt”.

Den 28 juni avgörs det vem av Nyamko Sabuni, Erik Ullenhag och Johan Pehrson som efterträder Jan Björklund på partiledarposten.