I den senaste Novusmätningen låg både Miljöpartiet och Liberalerna under fyraprocentsspärren. Medan MP i bland även kan hamna ovanför är situationen desto värre för L som tycks ha fastnat under. Skälet till detta säger sig partiledare Nyamko Sabuni inte ha någon aning om.

Då Sabuni tillträdde som partiledare efter Jan Björklund i fjol var det många som hade stora förhoppningar om nya tag förankrat i sunt förnuft. Dessa grusades dock relativt snabbt. Bland annat är Sabuni mot ett nationellt tiggeriförbud, mot att på något sätt samarbeta med SD och backade snabbt från ett uttalande som handlade om en stramare migrationspolitik.

– Jag värnar asylrätten och jag värnar alla flyktingars möjlighet att återförenas med sina familjer, sa hon i juni 2019.

Att Sabuni värnar den gravt missbrukade asylrätten återupprepar L-ledaren igen då hon i SVT talar om orsakerna till partiets kräftgång i opinionsmätningarna.

– Vi kommer att värna asylrätten. Den som har skyddsskäl kommer att få stanna.

– Vi kan inte ha ett tak om vi ska värna asylrätten, men ett riktmärke kan utformas på olika sätt.

”Har inte följt det så jättemycket”

Utöver partiets låga stöd är Sabuni även den partiledare svenska folket har lägst förtroende för.

– Jag vet inte. Jag har inte läst några analyser kring det. Den frågan bör ställas till analysföretagen, jag har inte följt det så jättemycket.

– Att jag har dåliga förtroendesiffror och att mitt parti har dåliga opinionssiffror är en sanning. Jag tror att vi nu snart får tillfälle att prata annan politik än om bara pandemin. Vi har två år kvar till valet och jag är övertygad om att vi kommer vända och göra ett bra val 2022.

Januariöverenskommelsen

Hon misstänker dock att det kan ha att göra med att Liberalerna inte valt att bryta januariöverenskommelsen och fortsatt agera stödparti åt Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

– Jag vet att jag förväntades att avbryta januariavtalet, att gå i opposition. Men jag var tydlig i min kandidatur att avtalet borde hedras.