moosa-assal-göteborgs-stad
Inrikes

Salafist inbjuden till Göteborgs 400-årsjubileum

Publicerad 9/28/2022
Annons

I samband med att Göteborgs stad firar 400 år har socialförvaltningen i Nordost bjudit in Ramsis James ”Moosa Assal” till ett seminarium. Assal är salafistisk predikant som har studerat vid det ultrakonservativa islamiska universitetet i Medina i Saudiarabien i sju år.

På sociala medier går han under namnet Medinastudenten och har enligt sajten Doku tiotusentals följare. Assal arbetar med ungdomar på Blå huset i Tensta och på Fryshuset.

Tidigare har han uppgett att den som inte dyrkar Allah inte uppfyller meningen med att finnas och på TikTok, där han besvarar frågor från unga muslimer, har han sagt att slöjan är obligatorisk och att en muslim aldrig får skämta om islam. Ett annat påstående är att den enda som kan räddas är den som kommer med ett rent hjärta till Allah.

LÄS ÄVEN: Hijabaktivisten ska ”bredda” SVT – anlitade islamist som expert

Slutsatsen är att de som inte dyrkar Allah drabbas av psykisk ohälsa. Enligt Allah kommer den som vänder sig bort från hans budskap att leva ett miserabelt liv, menar Assal.

Assal är också en aktiv föreläsare . Föreläsningarna är som regel könssegregerade och på hans Instagram-konto förekommer bara män.

Seminariet han bjudits in till i Angered handlar om psykisk ohälsa och har rubriken Hur mår du egentligen?

Bred mix

Jessica Ahrnberg, enhetschef Unga mötesplatser Öster vid Göteborgs stad, kommenterar inbjudan av Assal:

LÄS ÄVEN: SVT stoppade Josefssons debatt mellan Paludan och islamister

– Vi har en bred mix av personer som ska prata. Han är inbjuden som ungdomsarbetare som arbetar mycket med unga killar, är mot machokultur, han lyfter vikten av att våga öppna upp sig och att prata om psykisk hälsa. Det kan bli ett bra samtal. Han ska inte tala om religion. Vi tror på mixen av föreläsare och deltagare som är ihopsatt för dagen. Medarbetare vill ha den här mixen och även ungdomar.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons