Abo-Raad-bild-youtube

Bild: Faksimil Youtube.

Inrikes

Salafistiske imamen Abo Raad inför rätta på nytt

Publicerad 11/30/2020
Annons

En tidigare på regeringsuppmaning nedlagd rättegång mot den kontroversielle Gävleimamen tas nu åter upp efter att Migrationsverket bedömt att han inte kan utvisas.

I oktober förra året drogs efter ett regeringsingripande ett åtal om olaga tvång tillbaka mot den radikale och i Saudiarabien utbildade imamen Riyad Jassim, mer känd som Abo Raad, verksam i Gävle. Detta i samband med att han, hans son och fyra andra personer togs i förvar i samband med att de av Säpo utpekats som en terrorrisk mot rikets säkerhet och skulle utvisas.

Efter att Migrationsverket stoppat utvisningarna, då man anser att Raad och de övriga förvarstagna riskerar förföljelse i hemlandet Irak, återupptas nu rättegången. I sak handlar det om att Raad i slutet av januari 2019 på Nya Kastets skola i Gävle ska ha hotat en journalist med knuten näve och tvingat denne att radera bilder i sin kamera.

Orsaken till incidenten ska ha varit en kritisk artikel om Gävlemoskén där Raad är verksam som journalisten skulle besöka skolan för att diskutera med lärare och elever. Detta fick Raad reda på och dök även han upp på skolan och konflikt uppstod.

Abo Raad förnekar att det han gjort skulle vara brottsligt.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1046Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons