Salvini

T.v. EU:s gränsbyrå Frontex med migrantbåt. T.h. Italiens inrikesminister Matteo Salvini.

Utrikes

Salvini-metoden fungerar visar siffror från EU:s gränsbyrå

Publicerad 2/22/2019
Annons

Färsk statistik från EU bekräftar att Italiens förstärkta gränskontroller längs kusten har resulterat i att antalet illegala migranter har minskat drastiskt.

När det konservativa partiet Lega Nord med populäre inrikesministern Matteo Salvini i spetsen blev en del av den italienska regeringen förra sommaren fullföljdes löften om att stänga linjetrafiken för människosmugglarnas migrantbåtar som försöker att ta sig över Medelhavet och till Italien.

I slutet av förra månaden meddelade regeringen att antalet båtmigranter till landet sjunkit med 95 procent.

Nu presenterar EU:s gemensamma gräns- och kustbevakningsbyrå, Frontex, liknande siffror som bekräftar att antalet migranter som lämnar nordafrikanska Libyen för att färdas mot Italien har minskat från 118 962 år 2017 till 23 276 år 2018. Det är en minskning med 80 procent och den lägsta siffran sedan år 2012, rapporterar Il Giornale.

Fabrice Leggeri, är chef vid Frontex och förklarar att den nya statistiken visar att ”båtrutten från Libyen har blivit mindre attraktiv”.

LÄS ÄVEN: Italiens förstärkta gränskontroll har minskat antalet båtmigranter med 95 procent

Det har tidigare varit mest attraktivt för smugglarnas båtar att söka sig till Italien. Den nya italienska politiken har lett till att migranterna istället väljer nya rutter. Enligt statistiken söker sig allt fler till Spanien som fortfarande tar emot migranter.

Under det föregående året såg landet en ökning av båtmigranter med 157 procent. Det handlade om sammanlagt 53 307 migranter som anlände från Medelhavet. Nedan syns det hur ett antal båtmigranter anländer till södra Spanien.

”Salvini-metoden är lösningen”
Den italienske parlamentsledamoten Roberto Calderoli som tillhör Salvinis parti Lega Nord anser att statistiken från Frontex bekräftar att ”Salvini-metoden” är lösningen.

– Det här visar att Italiens nya linje som blivit genomförd av inrikesminister Salvini och den nya regeringen faktiskt fungerar och skapar konkreta resultat, även när det handlar om att rädda liv, säger Calderoli.

LÄS ÄVEN: Italien ökar utvisningar av migranter – upp 28% sedan i somras

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons