Salvini-bild-Fabio-Visconti-Wikimedia

Bild: Fabio-Visconti.

Utrikes

Salvinis motståndare häver hans immunitet – kan åtalas för att ha stoppat illegala migranter

Publicerad 2/14/2020
Annons

Italienska senaten röstade i onsdags för att häva immuniteten för Legas populäre partiledare Matteo Salvini. Hans politiska motståndare hävdar att han bröt mot lagen när han som inrikesminister stoppade en migrantbåt från att åka in i Italien. Om han framöver åtalas och fälls, kommer det hindra hans fortsatta politiska karriär som går spikrakt uppåt, då hans parti leder stort i opinionsmätningarna.

Beslutet innebär att det blir möjligt att åtala honom för hans beslut i juli förra året att stoppa fler än hundra illegala invandrare som försökte ta sig till Italien.

Enligt Reuters kan han dömas till så mycket som 15 år i fängelse, vilket vore välkommet för hans politiska fiender, som fått se sig omsprungna av Salvini och hans parti. Lega som för närvarande ligger på över 30 procent i opinionen.

Senaten röstade 152 mot 76 för att häva immuniteten, medan Salvinis parti bojkottade omröstningen.

Italiens rättssystem innebär inte att Salvini står inför någon omedelbar risk men det kan vara en distraktion när andra utredningar startas mot honom. Tidigare denna månad rekommenderade en annan tribunal på Sicilien att Salvini dras inför domstol för ett annat fall där i augusti då han stoppade illegala migranter.

Framgångsrik period som inrikesminister

Salvini innehade posten som inrikesminister under 14 månader under vilka han prioriterade att stoppa den omfattande illegala invandringen till landet, vilket han också lyckades med i stort.

Magistrater (en form av juridisk roll i Italien) på Sicilien vill dock få det till att han missbrukade sin makt till den grad att det skulle klassas som människorov. Men enligt italiensk lag kan inte ministrar åtalas för vad de gjort i sin officiella roll om inte parlamentet tillåter en sådan utredning.

– Senaten fick en rak fråga. Agerade minister Salvini i vårt nationella intresse? Ja eller nej? För oss var det ”nej”, sa vänsterpolitikern Anna Ascani.

Flera försök att fälla Salvini

Gregoretti-utredningen påminner om ett annat fall förra året när magistraterna försökte åtala Salvini för hans beslut att hålla kvar 150 illegala migranter på ett kustbevakningsfartyg under fem dagar i augusti 2018.

Den gången blockerade parlamentet förfrågan om utredningen, genom att 5-stjärnerörelsen stödde Salvini och sa att beslutet var ett kollektiv sådant. Men i det senaste fallet har Salvinis före detta allierade sagt att han agerade på egen hand.

Salvinis parti står också inför två finansiella utredningar med anklagelser om korruption och att ha tvättat pengar, något som partiet förnekar.

Skulle man lyckas fälla Salvini blir man kvitt en stark politisk motståndare, som annars ser ut att kunna ta regeringsmakten vid nästa val.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons