Efter Samhällsnytts publicering nyligen om ett förnedringsrån har gängkriminella besvärats. Flera mordhot med vapenbilder har skickats till tidningens journalist Simon Kristoffersson där man uppger att ett pris har satts på hans huvud. Gänget bakom de uppmärksammade brotten vill på det sättet skrämma Samhällsnytt till att avpublicera artiklar. Samtidigt verkar polisen obekymrad.

När vi anmälde mordhoten antydde polisen att man som journalist ”får tåla kommentarer”. Dagen därpå hade polisen inte ens upprättat en anmälan. Samhällsnytt kan visa att den dömda förnedringsrånaren som tingsrätten skonade från fängelsestraff vid sidan av att hota journalister också fortsätter med sin brottsliga verksamhet inifrån Kriminalvårdens behandlingshem som han dessutom öppet hånar.

Det var på tisdagen förra veckan som Samhällsnytt kunde visa ett videoklipp på ett förnedringsrån som gärningsmännen själva lagt ut på ett välbesökt Instagramkonto där gängkriminalitet glorifieras. Videoklippet visar hur en pojke omringas, tvingas klä av sig naken och misshandlas:

LÄS ÄVEN: VIDEO: Gäng klär av och misshandlar svensk pojke – ”Kuksugare wallah”

Kort därefter tog vi även del av polisutredningen kopplad till rånet och rapporterade om bakgrunden till videoklippet där man utöver flera rån mot ungdomar även våldtäktshotat åklagaren i polisförhör. Efter att vi publicerat bakgrundsuppgifterna har en av huvudpersonerna i härvan, 19-årige Oliver Isaksson, som kallar sig själv ”M5” i sociala medier, besvärats över uppmärksamheten.”Vill du oxå ligga i skogen naken?”

Samhällsnytts journalist Simon Kristoffersson har från Oliver fått ta emot hot som ”du e helt bränd din lilla fitta”, ”ta bort det du skrivit eller vill du oxå ligga i skogen naken – Simon Kristoffersson heter du va”. Senare har Oliver raderat meddelanden i konversationen som Samhällsnytt dock har säkrat i skärmdumpar.
Oliver Isaksson med vad som ser ut att vara en kalasjnikov.

Kopplas till tungt kriminella

Enligt uppgifter till Samhällsnytt kan Oliver och hans vänner kopplas till det kriminella gänget S.O.B. vilket uppges stå för ”Shott Opps Block” (skjuter fiendekvarter, reds. anm.).

Gänget S.O.B. utgörs av en blandning av kriminella individer från flera olika områden i Stockholm och Uppsala. En närmare titt visar att medlemmar förekommer i belastningsregistret för bland annat människorov, rån, grovt vapenbrott, grov misshandel och narkotikabrott. I Stockholmsområdet uppges flera av individerna vara folkbokförda i de så kallade särskilt utsatta områdena Rinkeby och Tensta.

Gänget har även kopplingar till ledargestalter inom det ökända Tenstanätverket 24K som polisen punktmarkerar och misstänker styr en stor del av narkotikahandeln i Stockholm. Gänget ligger även bakom flera uppmärksammade skjutningar.

Nedan bilder på Oliver tillsammans med medlemmar i S.O.B.

”Kommer våldta dig”

Kort efter att Oliver raderat meddelanden börjar andra individer skicka flera grova hotelser om våldtäkt och att ”några får göra detta på sitt sätt”.


”Svär på allt dina föräldrar kommer få besök”

Några av dessa hot skickas från ett konto som tillhör 19-årige Jakob Abdisamad Mohamed, folkbokförd i Rinkeby och enligt Skatteverket den enda personen med det namnet i Sverige som har somalisk bakgrund.

Han skriver, ”jag svär på allt att dina föräldrar kommer att få ett besök och jag skiter i om dom e äldre vi har redan kollat upp dig”. Vidare tydliggör gänget att ”vi är inte några som sitter o skojar så här med folk vi kör 100% all in”.Tillsammans med hoten skickar kontot även ett videoklipp på en maskerad person med ett vapenliknande föremål:

Pris på journalistens huvud

Därefter lades bilder ut på större Instagramkonton där det framgår att ett pris kommer sättas på Samhällsnytts journalists huvud klockan 23.00, ”om inte allt ni har lagt upp försvinner”.

”Ska kasta in granat i din mammas hem”

En annat konto skriver, ”vi ska se om din mamma eller syster lever tills vidare jag ska kasta in en granat i din mammas hem inte ditt”. Det går även att läsa, ”Simon du e död snart din fitta” tillsammans med formuleringar om att begravas levande och döttrar som ska våldtas.

Andra skriver att folk ute efter att försöka döda Samhällsnytts journalist som därför rekommenderas bära skottsäker väst.Polisen: ”Då ingår det att bli kommenterad”

På torsdagen kontaktade vi polisen för att anmäla mordhoten och som bevismaterial överlämna det som har skickats till oss. Det visade sig emellertid vara svårt att få polisen att upprätta en anmälan eftersom polismannen i fråga anser att man som journalist är offentlig och att det i detta ingår att bli ”kommenterad” på detta sätt.

Polismannen var påtagligt ointresserad av att lyssna på vad som hänt och mer angelägen om att avbryta i samtalet. I stället för att ta fasta på den övergripande hotbilden ville polismannen fokusera på perifera detaljer som vilken benämning som Samhällsnytt använt för att beskriva ett visst Instagramkonto som lagt ut bild på Samhällsnytts journalist.

Kontot kallar sig för ”Ortengss” (Orten Ghetto Superstars, reds. anm.). Enligt polisen har Samhällsnytt uttryckt förakt för de kriminella som hotat tidningens anställda när vi återgett samma beteckning som de själva använt för kontot:

Polisman: ”På grund av att du som journalist är du ju offentlig och då antar jag att det ingår också att man blir kommenterad av de som har åsikter om det man skriver. Ehh… Var det är, vare sig det är en bättre dagstidning eller något som du kallar lite föraktfullt för ”ghettokonto”. Det spelar egentligen roll va. När du säger pris på huvudet. Vad är det som han skriver då?”

Samhällsnytt:Ursäkta? Jag är väl medveten om min yrkesroll. När jag säger ghetto är det inte för att vara nedsättande. Jag försöker tydliggöra vad det är för slags Instagramkonto.”

Polisman:Vilket konto är det då? Är det Flashback eller?” 

Efter att vi förklarat att gänget påstår sig ha satt ett pris på 500 000 kronor på vår journalists huvud får vi en smula gehör från polismannen om att ”det är lite intressant”.

Polisman:Jag förstår. Jag försöker bara ställa konkreta frågor. Jag ifrågasätter inte. Okej, det är lite intressant.”

Polisen färdigställde inte polisanmälan

När vi återkommer till polismyndigheten på fredagen för att göra en tilläggsanmälan visar det sig att polismannen som mottog vår anmälan dagen innan inte har upprättat den utan istället tagit helg. Det medför att den polis som tar emot vårt samtal på fredagseftermiddagen inte kommer åt huvudanmälan eftersom det bara finns ett utkast som är låst till den aktuella polismannen.

Här syns gänget som filmar sig själva när de poserar med vad som verkar vara en pistol:

Slapp fängelse och fick skyddstillsyn

Uppsala tingsrätt valde i en dom att återfallsrånaren Oliver skulle slippa fängelse i ett år och sex månader och dömde honom istället till skyddstillsyn där han nu befinner sig i så kallad kontraktsvård för behandling. Påföljden motiverades med att Oliver ”bara var 18 år vid brotten”.

Oliver förekommer sedan tidigare i belastningsregistret för bland annat vapenbrott, narkotikabrott, stöld, tillgrepp av fortskaffningsmedel och brott mot knivlagen.

Hånar Frivården i sociala medier: ”Jag är helt knarkad”

Samhällsnytt kan visa hur förnedringsrånaren samtidigt som han befinner sig under skyddstillsyn och i kontraktsvård hos Kriminalvården fortsätter sitt kriminella liv. Oliver röker cannabis inne på behandlingshemmet och berättar i sociala medier att ingen kontrollerar honom. Han hånar Frivården och den straffpåföljd han dömts till – en tillvaro där han kan titta på TV och knarka.

– Jag svär på Gud jag är i kontraktsvården. Jag svär på min mamma. Här. Kolla mannen. Kolla tv:n själv. Jag är här bror.
– Var det busch [reds. anm. dåligt] braj eller?
– Vadå det är weed mannen.
– Eyy, vad händer de här, de kommer aldrig och kollar till dig eller?
– Nej bror.
– Jag svär på Gud jag är här i kontraktsvården. Jag säger till dig. Jag är helt knarkad bror. Helt jointad bror. Kolla mina ögon jag är helt sprängd.

Säljer falska sedlar medan han avtjänar straffet

Nedan kan ett antal videoklipp och bilder ses som Oliver har laddat upp i sociala medier den senaste tiden. De visar hur han fortsätter med sin kriminalitet på behandlingshemmet genom att sälja falska sedlar.

Kriminalvården: ”Vi kan inte hindra någon”

På måndagen kontaktade vi Kriminalvården som ansvarar för Oliver straffpåföljd för att höra hur det kommer sig att en brottsling samtidigt som han avtjänar straff kan nyttja narkotika under kontraktsvård, sälja falska sedlar och hota journalister.

Vi talar med en person som presenterar sig som Josefin vid Frivårdens avdelning i Uppsala. Hon uppger att vi inte kan få tala med Olivers övervakare eftersom det råder sekretess på dessa personer.

Däremot kan hon berätta att det inte är ovanligt att kriminella fortsätter begå brott under skyddstillsyn. Hon menar att det inte är något som går att förhindra och erkänner indirekt att den här typen av påföljd därför inte fyller någon funktion.

Josefin påtalar också att skyddstillsyn nu i coronatider endast innebär att den brottsdömde ska ha sporadiska telefonsamtal med sin övervakare. Inga fysiska möten förekommer.

Hur är det med möjligt att brottslingar som står under skyddstillsyn kan fortsätta begå brott helt öppet?

– När man har skyddstillsyn så ska man ha kontakt med sin handläggare. Det är inte så att någon följer efter eller man träffar jätteofta. Det är som högst en gång i veckan och just nu är det coronatider så träffar vi dem inte alls fysiskt heller utan då är det telefonsamtal. Att kriminella fortsätter begå brott när man har en skyddstillsyn är inte jätteovanligt faktiskt men vi kan inte göra något åt det mer än att prata med klienten. Det är en polisanmälan man ska göra. Vi kan inte hindra någon. Men vi försöker prata med de men det är ingen som förföljer dem.

Hur fungerar det om brottslingen har skyddstillsyn och även har kontraktsvård?

– Om du är på ett behandlingshem då ska du vara där och begår du brott i behandlingshemmet så ska behandlingshemmet rapportera antingen genom att göra en polisanmälan eller rapportera det till oss att det sker en misskötsamhet.

Där sker det alltså någon typ av kontroll att brottslingen sköter sig. Hur ser sådan kontroll ut?

– Ja, ja, ja, ja. Vi åker sällan dit. Vi gör ju studiebesök och så men behandlingshemmet har ansvaret om personen inte sköter sig. Sen har ju vi också kontakt med personen som är på ett behandlingshem. Men det har vi inte hos oss utan det är telefonmöten oftast. De har behandlings under en viss tid sen får de gå hos oss till övervakningen är klar.

Om en brottsling döms att avtjäna skyddstillsyn istället för ett fängelsestraff är det väl en ganska meningslös påföljd om det är fritt fram för personen att fortsätta begå brott.

– Ja. Det kan jag hålla med om.

Här viftar Oliver återigen med ett pistolliknande föremål:

Oliver kräver att allt ska bort

Vi har kontaktat Oliver för att höra hur han resonerar när han hotar en journalist och fortsätter sin brottsliga bana trots att han befinner sig under skyddstillsyn och under kontraktsvård.

Oliver är emellertid inte intresserad av att svara på våra frågor och fortsätter att i hårda ordalag kräva att allt vi skrivit ska avpubliceras:

Oliver Isaksson som poserar med vad som liknar en pistol:

LÄS ÄVEN: Regeringen ointresserad av att svara på SD:s frågor om förnedringsvåld

authorimage