Under helgen har skjutningarna i Sverige eskalerat till nya nivåer. Totalt anmäldes skjutningar i fyra städer, en person har omkommit och 12 personer är skadade, rapporterar polisen på sin hemsida.

Fredag

I fredags kväll sköts en person till döds och en person skadades i stadsdelen Gränby i Uppsala. Tidningen Metro talade efter skottlossningen med Linnea Hylén, 20, hon bor sedan ett år tillbaka i den drabbade stadsdelen och förklarade att hon redan varit med om flera skottlossningar i området. Polisen har ingen misstänkt.

Även i Malmö rapporterades skottlossning mot en lägenhet på Ramels väg i det utsatta området Rosengård. Senare under fredagskvällen drabbades en trafikskola på Persborg i Malmö för ett sprängdåd mot fastigheten. Ingen person skadades lyckligtvis i samband med händelserna.

Lördag

I lördags utbröt skottlossning på flera platser i Sverige. I Mölnlycke utanför Göteborg inträffade en skottlossning vid en mc-klubb där det pågick en fest. När polis anlände till platsen konstaterades det att sju personer var skottskadade och togs till sjukhus för vård. En person är allvarligt skadad och nedsövd.

Under natten anhöll åklagare tretton personer misstänka för olika brott i samband med händelsen, samtliga är män mellan 25 och 50 år. En av de anhållna personer har släppts då misstankarna mot honom minskat. Misstankarna mot de övriga personerna kvarstår oförändrade, grov misshandel respektive försök till mord.

Upprinnelsen till händelsen tycks vara en konflikt som antingen uppstått under kvällen eller funnits sedan tidigare mellan två olika grupperingar, den ena med anknytning till mc-gäng och den andra lokalt anknuten.

LÄS MER: Tio gånger vanligare med dödsskjutningar bland unga män i Sverige än i Tyskland

Även Malmö drabbades av skottlossningar, och även ett sprängdåd under lördagen. En taxichaufför blev under lördagskvällen skjuten i sin bil i stadsdelen Rosengård. Polisen jagar minst en gärningsman, men har inte gripit någon.

Polisen larmades senare om skottlossning vid området kring Konsultgatan. Först hittade polisen ingenting på plats, men kort därefter inkom ytterligare samtal om smällar vid Södertorpsvägen. Där konstaterades även skotthål i en radhusvägg. Ingen skadad person anträffades, men det var folk hemma i bostaden och polisen rubricerar händelsen som mordförsök. Ingen har gripits misstänkt för brottet.

Under lördagen inträffade ännu ett sprängdåd mot en trafikskola i Malmö. Denna gång vid Norra Grängesbergsgatan. Polisen klassar dådet som allmänfarlig ödeläggelse.

Söndag

Under söndagen utbröt skottlossning vid Olshammarsgatan i Hagsätra, söder om Stockholm. Polisen meddelade att två personer är skottskadade och att personerna som utförde skjutningen var minst två stycken till antalet. Enligt vittnesuppgifter har personerna haft pistolliknande föremål och lämnat platsen på moped eller motorcykel.

Natten mot måndag undersökte polisen ett taxikontor som blivit beskjutet. Flera skotthål påträffades i fasad och fönster. En polispatrull bevakade under natten infarten till taxikontoret.