Det tycks ha gått sämre än väntat för Sydafrikas två antivita svart makt-partier Ekonomiska frihetskämparna och Nationens spjut. Det framgår av preliminära resultat från landets valkommission.

Under onsdagen gick sydafrikanerna till valurnorna för att rösta i årets parlamentsval. För första gången sedan apartheidregimens avskaffande 1994 kommer Afrikanska nationella kongressen (ANC) förlora sin majoritet i parlamentet.

Stöder Putin och Hamas

Sedan åtminstone förra året har många av väljarna främst väntats gå till något av de två svart makt-orienterade partierna Ekonomiska frihetskämparna (EFF), lett av Julius Malema, eller nybildade Nationens spjut (MK), under ledning av tidigare presidenten Jacob Zuma.

Den avgörande skillnaden mellan dem är att medan EFF vill öppna landets gränser mot resten av Afrika, så föredrar Zulunationalistiska MK att hålla gränsen stängd och fokusera på de svarta som redan bor i landet.

Båda vill dock mer än gärna lägga skulden för svarta människors ekonomiska misslyckanden på landets vita befolkning. Båda är positivt inställda till Ryssland och dess president Vladimir Putin, även om Malema går något längre i sitt stöd och förespråkar vapenleveranser till Ryssland. Han vill förresten även beväpna terrorgruppen Hamas.

Sämre än väntat

De senaste 30 åren har tusentals vita bönder mördats, torterats och våldtagits i brutala attacker mot Sydafrikas jordbruk. Ofta ivrigt påhejade av makthavare i Pretoria och Kapstaden. Julius Malema och Jacob Zuma är två av dem.

Opinionsmätningar hade förutspått att svart makt-partierna EFF och MK tillsammans skulle samla omkring eller till och med drygt en fjärdedel av väljarna. Men riktigt så många sydafrikaner tycks inte lockas av de båda vänsterpartiernas budskap.

LÄS ÄVEN: Socialistiskt ”mörda vita”-parti på frammarsch i Sydafrika

Det samlade stödet ökar visserligen för den typen av antivit ideologi – inte minst Julius Malema har vid upprepade tillfällen senaste åren uttryckligen talat om att skjuta vita sydafrikaner – men det tycks stanna under 20 procent.

Framgång för vita liberaler

Istället verkar många nya väljare gå till Demokratiska alliansen (DA). Ett parti vars såväl företrädare som väljare domineras av vita liberaler, och som har majoritet i och styr Västra Kapprovinsen. Partiets mittenliberala alternativ till det regerande socialdemokratiska och afrikanska nationaliststyret har lockat ett ökande antal väljare i senaste valen.

LÄS ÄVEN: Sydafrika på randen till nationellt sammanbrott

Men även om DA lyckas samla en fjärdedel av väljarna bakom sig, vilket siffrorna just nu tycks peka på, rösträkningen pågår ännu, så är det långt ifrån tillräckligt för att bilda regering. Partiledaren John Steenhuisen har sagt sig beredd att samarbeta med ANC efter valet för att styra landet.

Klart är i alla fall att ANC inte kommer kunna styra landet ensamt den kommande mandatperioden, vilket man tidigare kunnat göra. Istället är president Cyril Ramaphosa tvungen att välja sida.

Antingen ett samarbete med det vita DA. Ett val som sannolikt inte kommer uppskattas av stora delar av partiets svarta bas. Eller så tvingas man samarbeta med de två folkmordsflörtande svart makt-partier vilka även de avskräcker många ANC-anhängare.

LÄS ÄVEN: BLM-aktivist på SR skyller våldet i Sydafrika på rasistiska indier