patrik-engstrom-784663

Gränspolischef Patrik Engström larmar om omfattande missbruka av den nya ”gymnasieamnestin”.

Inrikes

Samtliga utvisningar från Sverige – även av kriminella – kan komma att stoppas

Publicerad 1/25/2018
Annons

Miljöpartiet lyckade nyligen i samband med den uppmärksammade afghanska ”sittstrejken” i Stockholm driva igenom en amnesti för den som fått avslag på asylansökan men som lämnat in en ansökan till en gymnasieutbildning. Det visar sig nu att undantagslagen kan användas inte bara av ’ensamkommande’ ungdomar utan av alla – även vuxna och kriminella som dömts till utvisning pga brott.

Så som lagändringen från den 1 juni förra året är skriven får polisen inte utvisa någon person som lämnat in en ansökan om gymnasiestudier. Det spelar ingen roll om den sökande har gymnasiebehörighet eller inte eller av vilket skäl personen skall utvisas.

Finns det en inlämnad ansökan får ett beslut eller en dom om utvisning inte verkställas förrän ansökan är behandlad. Och om personen inte kan beredas plats på den sökta utbildningen kan vederbörande lämna in en ny ansökan och fördröja utvisningen på nytt.

Någon bortre gräns för hur många gånger detta kan upprepas förefaller inte finnas. Och det räcker med att personen kan visa att denne skickat in en gymnasieansökan samma dag som polisen knackar på dörren för att verkställa utvisningen.

Enligt gränspolisen, som är kritisk till lagändringen, har många som saknar uppehållstillstånd upptäckt den här möjligheten, och antalet utvisningar som av detta skäl inte kan verkställas ökar nu snabbt. I princip kan det här kryphålet i lagen på sikt leda till att inte en enda utvisning kan verkställas.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
436Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons