nra-stefani

T.h: Resolutionens initiativtagare Catherine Stefani.

Utrikes

San Francisco terrorstämplar USA:s största vapenägarorganisation

Publicerad 9/5/2019
Annons

Styret i den kaliforniska staden San Francisco har antagit en resolution om att USA:s största intresseklubb för vapenägare, National Rifle Association (NRA), ska klassas som en inhemsk terrororganisation. Det rapporterar bland annat Fox News.

Motiveringen till beslutet är att man anser organisationen sprida propaganda och desinformation till medborgarna om farorna med vapenvåld i spåren av den senaste tidens masskjutningar.

Rätten att äga och bära vapen är inskriven i den amerikanska konstitutionen. Dess andra tillägg, ”the second amendment”, har länge varit föremål för intensiv debatt där vänsterliberala krafter vill inskränka eller helt avskaffa denna rättighet medan konservativa försvarar den som en viktig del av maktbalansen mellan medborgare och stat och den enskildes rätt att skydda liv och egendom.

Den ledande vapenägarorganisationen NRA har profilerat sig som USA:s starkaste försvarare för amerikanernas fortsatta rätt att äga och bära vapen. Man avvisar den koppling mellan det kriminella vapenvåldet och medborgarnas konstitutionella rättigheter som anförs från vänsterliberalt håll som argument för vapenförbud.

San Francisco räknas som ett av USA:s mest uttalat vänsterliberala fästen och här går man nu alltså ett steg längre genom att klassa NRA som en terrororganisation. Initiativet kommer från stadens Board of Supervisors och resolutionen om att terrorstämpla organisationen antogs formellt av stadens ledning på tisdagen.

Initiativets taleskvinna Catherine Stefani säger i en kommuniké om beslutet att ”NRA finns till för att sprida desinformation och sätter medvetet vapen i händerna på de som vill skada och terrorisera oss”.

Från NRA avvisar man argumentationen och beskriver utspelet som ett försök att avleda San Francisco-medborgarnas uppmärksamhet bort från de besvärande problem som stadens styrande brottas med. Man skriver:

”Detta löjeväckande trick från Board of Supervisors är ett försöka att distrahera från de verkliga problem som San Francisco brottas med, såsom skenande hemlöshet, drogmissbruk och rekordhög småbrottslighet, för att nämna några.”

Man skriver vidare att NRA kommer att fortsätta sitt arbete för att värna alla frihetsälskande amerikaners konstitutionella rättigheter.

Catherine Stefani förklarar att staden inte kommer att backa från beslutet. Tvärtom ämnar man nu i stället försöka övertala andra städer, stater och även den federala regeringen att anta motsvarande deklaration om att terrorklassa NRA.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons