Samhällsnytt har tidigare utförligt rapporterat om den brutala våldtäkten och misshandeln av en man i Norrbotten där två män våldförde sig analt på offret med en kofotshammare och även klippte av flera av hans tår. Gärningsmännen dömdes i tingsrätten till 9 års fängelse. Nu mildrar hovrätten påföljden avsevärt.

Det var i samband med en improviserad sprit- och drogfest den 7 december som ett bråk uppstod som eskalerade till brutal våldtäkt och misshandel mot en av de inblandade som pågick i fyra timmar. 31-årige Stefan Karlsson och 24-årige Karl Bergqvist greps, anhölls, häktades, åtalades och fälldes för grov våldtäkt och synnerligen grov misshandel.

Eftersom gärningsmännen själva hade dokumenterat vad de gjort med bilder fanns god bevisning för domstolen. Påföljden för båda gärningsmännen blev i tingsrätten 9 års fängelse.

LÄS MER: Våldtog man med kofotshammare i analen – klippte av hans tår och öron

Domen överklagades dock och nu mildrar Hovrätten för övre Norrland påföljden för duon. Stefan Karlsson får straffet reducerat med tre år till sex års fängelse (fyra år efter avdrag av en tredjedel enligt praxis) medan påföljden för kumpanen Karl Bergqvist minskas med två år till sju års fängelse (4,5 år efter tillämpande av två tredjedelsregeln).

Hovrätten sänker även skadeståndet som de två ska betala till den våldtagne och misshandlade mannen.