Säkerhetspolisen (Säpo) vill utvisa hundratals individer som inte är svenska medborgare och bedöms utgöra säkerhetshot mot Sverige. Det framgår av myndighetens årsbok som presenteras idag.

Tyngdpunkten för årsbokens analys av det gångna året ligger på Ryssland och kriget i Ukraina, och vilka konsekvenser de får för Sverige.

– Det anfallskrig som Ryssland inledde mot Ukraina för exakt ett år sedan på fredag har i grunden förändrat den europeiska säkerhetsordningen och även säkerhetsläget i Sverige, säger säkerhetspolischef Charlotte von Essen vid en pressträff.

Kopplas till högerextremism

”Det traditionella attentatshotet utgörs främst av ensamagerande gärningspersoner som motiveras av våldsbejakande islamistisk extremism eller våldsbejakande högerextremism”, skriver Säpo, vilket nu tillsammans med ”konspirationsteorier och antistatliga budskap” kopplas till kriget i Ukraina.

De koranbränningar som Polismyndigheten nyligen satt stopp för bidrar enligt myndigheten även de till det försämrade säkerhetsläget, och en ökande risk för attentat och terrordåd.

LÄS ÄVEN: Kristen irakier nekas bränna koranen i Stockholm – ”Islamisk lag står över svensk lag”

– Utvecklingen innebär att främmande makts och våldsbejakande extremisters agendor sammanfaller. Våldsbejakande extremister bedriver subversiv verksamhet i form av infiltration och påverkan, menar Charlotte von Essen.

– Främmande makt och våldsbejakande extremister förstärker varandra.

I årsrapporten nämns även mordet på nationella psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren i juli förra året, som enligt Säpo begicks av en man ”utan tydlig tillhörighet i någon ideologiskt orienterad gruppering”.

LÄS ÄVEN: Engström döms för terror mot Lööf men inte mot Wieselgren

Hundratals utländska hot

Enligt årsboken fanns i slutet av 2022 ”hundratals individer i Sverige som Säkerhetspolisen har identifierat som säkerhetshot.”

”Det rör sig om individer som Säkerhetspolisen bedömer utgör ett säkerhetshot, som inte är svenska medborgare och där Säkerhetspolisen förordar utvisning”, fortsätter texten.

En del av dessa säkerhetshot har redan fått utvisningsbeslut, men det har varit svårt att verkställa utvisningarna. Säpo uppger att de emellertid lyckats få några av dem att självmant lämna landet.