säpo-klas-friberg

Foto: Säkerhetspolisen

Inrikes

Säpochef kräver ÄNNU MER övervakning – för att kväsa politisk opposition

Publicerad 6/15/2021
Annons

Med hänvisning till att Sverige inte är rustat för att möta hotet från så kallad främmande makt och våldsbejakande extremism pläderar Säpochefen Klas Friberg i en debattartikel bland annat för att man ska kunna ta del av innehållet i krypterade appar.

Enligt Friberg har säkerhetshotet mot Sverige breddats och fördjupats med såväl främmande makt som vålds­bejakande extremister vilka intensifierat sin verksamhet med stöd av digitaliseringen. Ett av de hot Friberg pekar ut är så kallade påverkans­operationer. Tidigare förklarade samma myndighet öppet ett krig mot högern. Säpo har deklarerat att även icke-våldsbejakande aktörer kan bli föremål för myndighetens åtgärder.

LÄS MER: Säpo riktar sig mot politisk opposition – gränsen mellan bevakningsobjekt och aktörer utanför myndighetens uppdrag ”kan suddas ut”

För att lyckas med detta behöver Säkerhetspolisen få tillgång till och inhämta större informationsmängder än vad som sker i dag, skriver Friberg. Man vill exempelvis använda artificiell intelligens och maskininlärning för att kunna hitta rätt information vid rätt tidpunkt.

Friberg menar även att få tillgång till och bättre kunna hantera större informationsmängder är en förutsättning för att förhindra framtida spionage och terroristattentat mot Sverige. Samtidigt påstår han att detta ”självklart” ska utformas så att skyddet för den personliga integriteten värnas.

Fyra punkter

Man listar fyra punkter varav den första är ökade möjligheter att ta del av krypterad kommunikation. Man ser lagen om hemlig dataavläsning som ett steg i rätt riktning, men kräver ännu mer för att ”möta säkerhetshoten” – eller med andra ord motarbeta den politiska oppositionen.

Övriga punkter är förbättrade möjligheter till informationsdelning, kriminalisering av våldsskildrande propaganda och kunskapscentrum mot extremism.

Samnytt har tidigare uppmärksammat att Säpo vill stoppa medier från att visa konsekvenserna av den rådande politiken i form av terrorism – med hot om fängelsestraff.

LÄS MER: Säpo vill förbjuda media att visa terrorismens konsekvenser

Apropå kunskapscentrum ”mot extremism” rapporterade Samnytt att Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT) i en nyligen släppt rapport inkluderade SD och alternativa medier i högerextremt terrorhot.

LÄS MER: SD och alternativa medier inkluderas i högerextremt terrorhot

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons