Jerzy Sarnecki, flitigt anlitad för kommentarer om kriminalitet, menar att UG:s program inte bör sändas, rapporterar SVT. ”Högerextrem konspirationsteori” förklarar den kända tyckaren.

Det var i SVT:s Morgonstudion där Sarnecki går till attack mot redovisningen av faktan. Han invänder med att ”underlaget är otroligt litet” och menar vidare att ”man inte kan dra några slutsatser” på materialet.

Samtidigt uttryckte han att ”afghanpojkar” lättare döms av rättsväsendet än ”TV-profiler och filmmoguler”

– Låt mig ta ett exempel, låt oss säga att vi har tv-profiler eller film-moguler å ena sidan och nyanlända afghanpojkar å andra sidan. Vilka tror ni kommer att ha lättare att åka fast för våldtäkt?, sa Sarnecki.

Ulf Johansson vid Uppdrag Granskning försvarar sig med att de just nämner att programmet handlar om just dömda personer men att forskningen får titta på orsakerna till det.

”Omöjligt att det beror på kultur”
Sarnecki menar också att kultur omöjligt kan förklara våldtäkterna ”förutom en väldigt liten del” eftersom det bara är en liten del av den kulturella gruppen som utför våldtäkterna.

Ulf Johansson menar att de inte alls pekar ut någon kultur men att många vill veta om kultur ligger bakom övergreppen.

– Det är många som vill veta om kultur ligger bakom de här övergreppen. Hittills har forskningen inte ställt den frågan eller så har man sagt att det handlar om andra saker än kultur. Det är ett problem att det bara finns uppfattningar och ingen forskning som visar hur det ligger till, det tycker jag programmet visar tydligt, säger han till SVT.

LÄS MER: Sarnecki får hård kritik för sina uttalanden om UG:s dokumentär

Jerzy Sarnecki tror att en redovisning av fakta rörande våldtäkter kommer få ”allvarliga konsekvenser” och menar att det är en ”högerextrem idé” om att främmande män kommer till Sverige och våldtar svenska kvinnor.

Sarnecki har tidigare fått kritik flera gånger för att han ses försöka släta över problemen med invandrarbrottsligheten och kriminaliteten överlag. Ann-Charlotte Marteus, krönikör på Expressen, skrev att ”Jerzy Sarneckis ständiga försök att lugna är oroande” i en krönika tidigare i år.

I SVT Agenda motsatte sig även Sarnecki en ny BRÅ-undersökning om invandrares brottslighet, vilket bland andra Kent Ekeroth krävt vid ett flertal tillfällen, bland annat så tidigt som 2011.