Särskild domstol och böter ska stoppa godtycklig censur på nätet i Polen

Nätjättar som tar bort inlägg från användare som inte bryter mot lagen kommer att straffas med böter i miljonklassen. Det är en av den polska regeringens åtgärder för att säkerställa yttrandefriheten på nätet.

Medan den svenska regeringen pressar nätjättarna att censurera hårdare tar man den motsatta vägen i Polen, rapporterar Fria Tider.

På en pressträff i förra veckan presenterade justitieminister Zbigniew Ziobro den polska regeringens åtgärdspaket. Detta innefattar bland annat en särskild domstol dit censurärenden kan anmälas.

LÄS ÄVEN: Google och Facebook i möte med regeringen

Visar det sig att ett inlägg tagits bort på felaktiga grunder och det inte återställs riskerar företaget i fråga böter på 1,8 miljoner euro.

Enligt Ziobro angrips offer för ”ideologisk censur” orättvist ”bara för att de uttrycker åsikter och hänvisar till värderingar som är oacceptabla ur samhällets synvinkel… samtidigt som sociala mediers inflytande växer sig allt starkare”.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Stötta Samnytt
Etablissemanget försöker strypa vår ekonomi. Vill du fortsätta läsa Samnytt?
Bli då prenumerant för endast 19 kronor första månaden!