schweiz

Alexrstone, CC BY-SA 4.0

Utrikes

Schweiz ratar ett tredje kön

Publicerad 12/23/2022
Annons

I veckan avvisade den schweiziska regeringen förslaget om att införa ett tredje könsalternativ alternativt inget för officiella register, en ståndpunkt som skiljer sig från den i vissa grannländer.

Som svar på två förslag från parlamentet uppgav det styrande federala rådet att ”den binära könsmodellen fortfarande är starkt förankrad i det schweiziska samhället” och tillade att ”de sociala förutsättningarna för införandet av ett tredje kön eller för ett generellt undantag från könsanteckningen i folkbokföringen finns för närvarande inte”.

LÄS ÄVEN: Miljöpartiet vill införa ett tredje juridiskt kön

Vidare underströk rådet att sådana alternativ skulle kräva många ändringar av den schweiziska konstitutionen och lagar både på nationell nivå och i landets 26 kantoner.

För närvarande skrivs människor in i civilregistret som män eller kvinnor, utan något annat alternativ.

Etikkommission sa nej

Regeringen hänvisar också till att en nationell etikkommission i en rapport från 2020 bedömde att tiden ännu inte var rätt för en förändring av systemet.

I grannlandet Tyskland däremot godkände regeringen 2018 ett tredje könsalternativ för officiella register, vilket gör det möjligt för människor att registreras som ”mångfaldiga”. Lagen tillät redan att könsalternativet lämnas tomt.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
582Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons