sd-presskonf-budget
Inrikes

SD beredda stödja gemensam M- och KD-budget

Publicerad 12/6/2018
Annons

Sverigedemokraterna aviserade på en presskonferens på torsdagen att man sannolikt kommer att rösta för den gemensamma budgetmotion som Moderaterna och Kristdemokraterna kommer att lägga fram. Den bygger enligt uppgift i stort på den budget som Moderaterna ensamma lade fram nyligen men med vissa ändringar som gör SD mer välvilligt inställda.

SD reserverar sig dock för att man ännu inte sett hela slutdokumentet. En kuriositet i budgeten är att den innehåller större besparingar på områdena Migration och Integration än Sverigedemokraternas egen.

Det förklaras enligt partiet av att SD har utgifter för försvarsplatser och återvandring som saknas i M:s och KD:s budget. SD sänker heller inte förvaltningsanslagen till Migrationsverket lika kraftigt, vilket enligt partiets ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt beror på att man tagit hänsyn till den stora arbetsbörda myndigheten har.

Det som varit den stora stötestenen för SD i den M-budget man granskat är neddragningarna i arbetslöshetsförsäkringen/a-kassan och inom vården/äldreomsorgen. Det ser dock ut som att dessa besparingar inte finns med i det gemensamma M- och KD-förslaget, något som SD välkomnar.

På onsdag nästa vecka röstar riksdagen om vilken budget som ska gälla under nästa år. För att M:s och KD:s budgetmotion ska gå igenom krävs, förutom SD:s aktiva stöd, också att C och L lägger ned sina röster. Inget av dessa två Allianspartier har i skrivande stund meddelat hur de kommer att rösta.

C och L har tidigare meddelat att de, under förutsättning att de får igenom en rad krav, kan tänka sig att stödja en rödgrön regering. Det senaste beskedet är dock att man fått ett alltför svagt gehör från S om att gå kraven till mötes för att ge ett sådant stöd.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons