Häromdagen var Frankrikes EU-minster Amélie de Montchalin på Sverige-besök. Syftet var att pressa den svenska regeringen att ansluta sig till en EU-federal coronakrisrelaterad ”åtehämtningsfond”, något som skulle kosta svenska skattebetalare 175 miljarder kronor. Fonden på totalt 8 000 miljarder kritiseras för att vara ett försök från unionens federalister att utnyttja coronapandemin för att fullt ut omvandla ett mellanstatligt EU till ett överstatligt Europas förenta stater.

I ett filmat besked publicerat på Facebook förklarade Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Charlie Weimers för Montchalin – på flytande franska – att det inte är den svenska regeringen utan det svenska folket via riksdagen som avgör frågan och att SD kommer göra allt som står i partiets makt för att det ska bli ett tydligt nej.

LÄS MER: Krisande Sverige ska betala 175 miljarder i stöd till andra coronadrabbade EU-länder

Charlie Weimers besked till Montchalin kan ses och höras i sin helhet nedan.

https://www.facebook.com/Charlie.Weimers/posts/10151388347549996

Merkel och Macron sätter federal press

Bakom förslaget står Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrises president Emmanuel Macron. I kraft av sin dominerande ställning i EU vill de nu tvnga samtliga 27 EU-länder att ansluta sig till vad som torgförs som ett stimulanspaket för att rädda den europiska ekonomin som tagit stryk till följd av coronapandemin.

Duon vill även sätta press på motsträviga EU-medlemsstater att gå med på att öppna respektive medborgares plånböcker för att fylla upp det hål i EU-budgeten som uppstått sedan det brittiska folket i en folkomröstning valde att lämna unionen. Kritiker menar att EU:s budget i stället ska minska när ett land lämnar på samma sätt som den ökar när ett nytt land ansluter sig.

Den tyska och franska regeringen hoppas kunna driva igenom ett beslut om såväl 8000-miljardersfonden som mer pengar till EU:s långtidsbudget på det toppmöte som ska hållas i Bryssel den 17-18 juli.

Än så länge håller en majoritet av de svenska riksdagspartierna emot i båda frågorna men intensiva ansträngningar görs nu för att tvinga med Sverige på tåget mod ökad federalism.

Övriga länder som den franska och tyska regeringen sätter särskild press på är Danmark, Nederländerna och Österrike som i likhet med Sverige än så länge ställt sig avvisande till en kraftigt ökad rullning av medlemsstaternas skattepengar till Bryssel.

authorimage