sjostedt hybrit
Ekonomi

SD dömer ut Hybrit

Publicerad 7/4/2023
Annons

Sverigedemokraternas finanspolitiska talesperson, Oscar Sjöstedt, kritiserar nu planerna på fossilfritt stål från Hybrit Development AB. Det är ett svenskt samriskföretag som ägs av LKAB, Vattenfall och SSAB. Syftet med Hybrit-projektet beskrivs som ”att utveckla och industrialisera en metod för att framställa stål utan kol vilket bidrar till att väsentligt sänka koldioxidutsläpp vid tillverkning av stål. Metoden ska att ersätta kol och koks med vätgas vid reduktion av järnmalm till stål.”

Projektet har kommit att omhuldas brett av politiker såväl som näringsliv. Endast Sverigedemokraterna har varit kritiska, liksom en rad andra experter inom området, vilket Samnytt rapporterat om flera gånger tidigare. Nu gör Oscar Sjöstedt (SD) utan och dömer ut hela projektet.

– Det jag ser framför mig på några års sikt är att detta kommer kapsejsa utan dess like. Vi kommer ha pumpat in tiotals miljarder av skattebetalarnas pengar i ett svart hål. Det här är Stålverk 801 all over igen, säger han. Sossarna har gjort det här och det gick käpprätt åt helvete. Det är min prognos nu och den är oerhört dyster.

Han menar att det finns en halleluja-stämning bland övriga politiker:

– När alla andra befinner sig i hallelujastämning och lovprisar allt – det är grönt stål och industrialiseringen av hela Norrland – då blir jag väldigt orolig. Ingen kan svara på den enkla frågan var alla terrawattimmar ska komma ifrån, menar Sjöstedt.

Sågas av experter

Även om de andra sju politiska partierna hylla Hybrit har satsningen sågats av experter. I en debattartikel i Expressen riktade tre professorer hård kritik projektet. Energimyndigheten står i begrepp att pytsa in närmare fem miljarder skattekronor i projektet. Ett illa valt sätt att använda skattebetalarnas pengar, menade experterna och avfärdar det som ännu en i raden av ”gröna bubblor” där signalpolitik ges företräde framför förnuft.

I en annan debattartikel riktade flera tunga forskare hård kritik mot projektet men även mot H2 Green Steel vilka man menar inte alls är särskilt gröna som det påstås.

Även Svenska dagbladets ledarskribent Peter Wennblad har ifrågasatt satsningen liksom Samnytts ledarskribent Kent Ekeroth, som kallade ”vurmen för hybrit” att vara en gåta och kallade politikerna naiva:

Tyvärr är politikers naivitet omkring det ”gröna stålet” samma naivitet som de har om vindkraften eller som de haft om det mesta annat i detta arma land.

Han uppmanade även SD att ta strid i fråga:

Nu är frågan om partiet kan, vill och vågar ta striden mot det som beskrivits som ”den största gröna bubblan i Sveriges historia”.

Oscar Sjöstedt menar att SD måste involveras till tillståndsbesluten på energiområdet och påminner om att det finns ett energikapitel i Tidö-avtalet samt att det skapar viss ”friktion” att SD inte varit involverade ännu.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons