Sverigedemokraterna i skånska Skurup gör framsteg i sitt arbete att förändra rådande politik. Nu har en motion rörande förbud mot huvudduk i kommunens skolor och förskolor klubbats igenom.

Det var i samband med kommunfullmäktige den 16 december som Sverigedemokraterna fick bifall på förslaget som innebär att kommunen inför ett förbud mot att elever och personal bär huvudduk, burka, niqab och andra klädesplagg som har som syfte att dölja individer.

LÄS ÄVEN: SD föreslår biljett hem för nyanlända som kräver att få bo i villor

Efter vad som beskrivs ha varit en mycket lång och tuff debatt fick SD stöd av Moderaterna och det lokala Skurups partiet mot övriga vänsterliberala partier som resulterade i 22 mot 19 röster.

SD: ”Det handlar om jämställdhet och värderingar”

Facebook tydliggör SD att frågan handlar om långt mycket mer än valet av kläder. Enligt partiet är det en fråga som handlar om jämställdhet och vilka värderingar som ska råda i Skurups kommun och dess skolor.

I motionen som följer här nedan går det bland annat att läsa att ”när en invandrare kommer till Sverige så skall det vara svenska värderingar som gäller och i Sverige är det jämlikhet som gäller, oavsett vad som gällde i invandrarens forna hemland”.

SD större än S

Vid valet förra året ökade Sverigedemokraterna kraftigt i Skurup. Partiet gick från 20,39 procent till 26,14 procent i väljarstöd och blev därmed större än Socialdemokraterna.

LÄS ÄVEN: SD-förslag ska stoppa andra språk än svenska i skolor