I samband med att SD-ledaren Jimmie Åkesson på torsdagen besökte Skäggetorp i Linköping, ett av de områden som drabbades av våldsamma koranupplopp under påskhelgen, släppte partiet ett program med 30 punkter för att bekämpa utvecklingen i de parallella samhällena. Nu rasar övriga partier över förslagen.

Bland punkterna SD föreslår finns att hela familjers uppehållstillstånd ska kunna dras in om en individ ägnar sig åt allvarlig brottslighet. Man vill även att en så kallad asocial livsstil ska kunna utgöra grund för utvisning. Ytterligare en punkt handlar om att stänga muslimska skolor.

LÄS ÄVEN: SD: Utvisa hela familjer vid kriminalitet

I Centerpartiet upprörs man över förslagen.

– Det finns ett par förslag här som är avskyvärda i mitt perspektiv att se på saken. Det visar ju gång på gång och återigen att Sverigedemokraterna har en människosyn som ingen annan, säger partiets migrationspolitiske talesperson Jonny Cato till statstelevisionen.

– Oavsett vilken personlighet eller egenskaper man har, har man rätt att vistas i landet om man fått uppehållstillstånd.

Liberal ilska

Även hos Liberalerna ser man rött.

– Det är totalt oacceptabelt för oss; det kommer vi inte kunna gå med på. Vi tror inte på kollektiv bestraffning. I en rättsstat straffas man för vad man själv har gjort, inte vad någon annan har gjort, säger Robert Hannah, integrationspolitisk talesperson för Liberalerna.

– De här förslagen stärker inte den svenska rättsstaten, utan river ned den.