I Novus senaste opinionsmätning som släpptes på torsdagen fortsätter Sverigedemokraterna att öka medan Socialdemokraterna fortsätter backa. Samtidigt växer den interna kritiken mot statsminister Stefan Löfven inom S.

Med 23,9 procent (+1,3) är SD största parti med S på andra plats med 23,2 (-1,0). Sedan är det god marginal till trean M på 18 procent.

– Att S och SD står och väger mellan att vara största parti från ena månaden till den andra är väldigt intressant, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT Nyheter.

Trots att Socialdemokraterna under Stefan Löfvens ledarskap ligger på historiskt låga nivåer meddelade statsministern för några veckor sen att han avser leda partiet i valrörelsen 2022. Då skrev Löfven bland annat att han ”ser fram emot att leda det socialdemokratiska partiet i valrörelsen 2022 och arbetarrörelsens viktiga arbete med att fortsätta bygga ett starkare och mer jämlikt samhälle”.

I en nylig Novusmätning framgick även att S backat nästan åtta procentenheter, eller en halv miljon röster, under bara det senaste året.

LÄS MER: Stefan Löfven leder Socialdemokraterna i valet 2022

Samtidigt växer missnöjet inom Socialdemokraterna där Löfven ses alltmer som ett sänke för partiet. Än så länge är det dock få som velat gå ut offentligt med kritik.

– Han kommer avgå under mandatperioden. Han kommer välja att ersättas, för sin egen del och för partiets, säger Anders Rubin, kommunalråd (S) i Malmö, till Aftonbladet.

– Stefan Löfven har gjort ett bra arbete, men allt har sin tid och nu är det dags att ta ett kliv vidare, säger oppositionsrådet Cecilia Magnusson-Svärd (S) i Ystad.

Magnusson-Svärd skulle hellre se Annika Strandhäll som partiledare.

Själv säger sig Löfven uppleva ett fortsatt starkt stöd.

– Jag har väldigt starkt stöd i partiet, jag upplever inget annat än starkt stöd, säger Löfven till TT.