Sverigedemokraterna anser att de ekonomiska stimulanser som hittills lanserats av regeringen relaterade till coronapandemin är otillräckliga . Ett sådant område är lättnaderna för landets företag där olika former av anstånd med skatter eller lån enligt partier inte räcker till. Nu föreslår SD istället direktstöd, framförallt till landets småföretag, för att ”inte riskera att fler liv går förlorade i den ekonomiska härdsmältan”.

Samhällsnytt rapporterade tidigare om Riksbankens 500 miljarder som via bankerna var tänkta att gå till landets små och medelstora företag. Vår granskning visade att pengarna i realiteten skulle gå till landets storbanker som inte fick några egentliga krav på att se till att de kommer företagen till gagn. I programmet intervjuade vi en företrädare för Småföretagarnas riksförbund som också påtalar just detta som ett problem.

LÄS MER: Vart går egentligen Riksbankens corona-krispaket på 500 miljarder?

Farhågorna visar sig nu stämma. 61-årige Tomas Jonsson, VD och delägare sedan år 20 år i Researrangören Club Eriks, berättar att bankerna inte lånar ut pengarna.

– Redan i första stadiet deklarerar de att kreditbedömningen är identisk med den som normalt genomförs. Bankerna vill inte ta några risker. Det ligger inte i deras uppdrag att göra det, säger Tomas Jonsson till SvD.

Liknande vittnesmål om hur skattebetalarnas pengar som Riksbanken gett till storbankerna inte når fram skriver Fplus om.

– Vår kontakt är banken och det är de som ska låna ut pengar till oss. Men när man ringer till banken så nästintill hånskrattar de, sa bussföretagaren Mikael Ineman.

SD föreslår direktstöd

Nu går Sverigedemokraterna ut med ett förslag att pengarna istället ska gå direkt till företagen, utan att banken agerar mellanhand. Förslaget görs i form av ett så kallat utskottsinitiativ. I texten skriver de:

Vi ser det som direkt nödvändigt att Sverige och regeringen måste accelerera stimulanserna för att inte riskera att fler liv går förlorade i den ekonomiska härdsmälta som kan följa i virusets fotspår. Sparar man på krutet riskerar alternativkostnaden för samhällsekonomin att bli avsevärt större längre fram ifall.

Detta är något som berörda näringsidkare såväl som experter och branschorganisationer har påtalat. Den allmänna uppfattningen bland företagare, inte minst småföretagare, tycks vara att det inte räcker med stöd för olika kostnader, samt anstånd och lån.

Istället föreslår de alltså ett direktstöd till företagen som det finns exempel på i andra länder, bland annat Danmark.

En modell för att mer träffsäkert nå de näringsidkare som drabbats av omfattande intäktsbortfall, samtidigt som deras kostnaderna förblir nästintill oförändrade, är direktstöd. Där ersättningen har sin utgångspunkt i hur stort intäktsbortfall man fått till följd av pandemin.

Sådana stöd har exempelvis införts i Danmark, Norge, Storbritannien och USA i olika varianter varpå det återfinns gott om inspiration för regeringen. Sverigedemokraterna, såväl som näringslivet, ser ett behov av att motsvarande system med direktstöd nu skyndsamt införs även i Sverige.

”Säger en sak, gör en annan”

Men idag röstade samtliga andra partier ner SD:s förslag, vilket får kritik av en av SD:s riksdagsledamöter.

– Samtliga forna Allianspartier har kommunicerat att direktstöd till näringslivet behövs och att det är bråttom. Trots det stöttade de idag inte vårt utskottsinitiativ på området. Att i media uttrycka sitt stöd för något som man senare säger nej till i riksdagen riskerar att skapa och öka politikerförakt, säger Tobias Andersson, riksdagsledamot för SD.

– C och L vill fortsätta sitta i regeringens knä, KD vill ge regeringen mer tid och M skyller på att de själva vill lyfta ett sådant förslag. Politiskt spel går ut över de näringsidkare som är i akut behov av direktstöd.

LÄS ÄVEN: Riksbanken lånade ut 60 miljarder till bankerna – hemligt vem som fick lånen

Samhällsnytt söker Moderaterna för en kommentar.