Samhällsnytt har tidigare berättat om tonårsidolerna Rebecca & Fiona som TV4 i sitt program Sommarkrysset lät uppträda i kläder försedda med den hetsande, hatiska och vulgära texten ”Fuck SD”. Saken anmäldes till Justitiekanslern, JK, som yttrandefrihetsbrott. JK meddelar nu att man inte inleder någon förundersökning om brott.

Det var den 30 juni som de politiskt vänsterradikala artisterna Rebecca & Fiona medverkade i TV4:s familjeprogram Sommarkrysset. Många fann det obehagligt att duon och deras dansare valde att sabotera stämningen genom att bära kläder med hatbudskap och könsord, i synnerhet som det fanns många barn i publiken, som är duons främsta målgrupp.

LÄS MER: TV4-artister hade ”Fuck SD”-tröjor och uppmanade till hot mot SD-väljare – ”kul grej” tyckte programledaren

Programledaren och TV4:s ledning tog dock lätt på saken och tyckte mest det var ”en kul grej”. Bland de i publiken som inte tyckte så, valde några att göra en anmälan till JK som dock alltså inte anser att tilltaget bryter mot yttrandefrihetsgrundlagen.

I samband med uppträdandet lade duon även upp bilder med samma text på Instagram där man också uppmanade sina följare att hota personer som de trodde kunde tänkas överväga att rösta på SD. JK:s beslut omfattar inte aktiviteterna Instagram som alltså fortfarande eventuellt kan ha varit olagliga.