Samnytt har i flera artiklar uppmärksammat hur polismannen Nadim Ghazale uttryckt starka åsikter om bland annat vita, svenskar och i synnerhet SD-väljare. Nyligen kunde vi avslöja att Ghazale sedan år 2018 haft en tavla på väggen i Borås polishus där SD jämställs med nazister. Dagen efter vår publicering var tavlan nedtagen. Nu svarar polismannen tillika SVT:s expert på kritiken mot honom genom att påstå att han är utsatt för ”en hatkampanj”.

Det var i samband med Ghazales sommarprat i statsradion som flera av Ghazales äldre Twitterinlägg uppmärksammades. Han har parallellt med polisyrket uttryckt hat mot bland annat svenskar, SD-väljare och även kommenterat Israel och Rysslands president Vladimir Putin som mänsklig cancer.

LÄS ÄVEN: Nadim Ghazale har SD-hatisk tavla i polishuset – polischefen vägrar svara

I helgen kommenterade chefsåklagare Per Nichols vid särskilda åklagarkammaren i Malmö de Twitterinlägg som Ghazale har skrivit parallellt med polisyrket. Enligt Nichols utgör dessa brott i form av hets mot folkgrupp men Ghazale åtalas inte eftersom brotten har preskiberats, vilket Fria Tider var först att rapportera om.

Ghazale som tidigare har avböjt att tala med Samnytt berättar nu för lokaltidningen Borås Tidning (2021-08-23) om uppmärksamheten i samband med hans sommarprat i statsradion. Ghazale säger sig vara ”stolt” över att hans sommarprat har fått stor uppmärksamhet.

– Det började med kritik mot det här jag sa, ”Är du vit, svensk, straight och man – då är du redan inkvoterad. Grattis, du fick den enklaste vägen”. Det skapade debatt. Men sen övergick det till att man skulle börja gräva i min historia och dumma saker jag skrivit på twitter. Det övergick i en hatkampanj. Och jag tycker kanske att det är ohederligt att definiera mig efter de topp tio dummaste tweetsen jag har skrivit, säger Ghazale till BT.

Ghazale: ”Man försöker deplattformera mig”

Ghazale som önskade att Sverigedemokrater skulle ”suga inavlad hästpenis” och jämställde att rösta på partiet med att ”äta bajs” är nu besvärad över att han själv mottar kritik. Ghazale menar att det är ”en hatkampanj” vilket tvingat honom att stänga ned sitt Twitter-konto. Samtidigt fortsätter polismannen att vara influencer till nära 20 000 följare på Instagram.

– Jag fick mycket hat där också. Det tog mer energi än det gav till slut. Dessutom är det väldigt mycket på gång nu, i jobbet och med boken. Men jag kommer tillbaka dit när energin är tillbaka, säger han till BT och fortsätter:

– Det är tråkigt och jobbigt. Först gav de sig på min person, nu min profession, jag upplever att man på olika sätt försöker deplattformera mig, och jag tycker inte att jag är värd det. Jag är inte van vid att vara ett känt namn, jag är inte van vid den här typen av uppmärksamhet. Men det kanske är något jag får stå ut med, säger Ghazale.

Nadims tavla i polishuset i Borås. Foto: Privat

Förtroendekampanj för Ghazale

I en debattartikel i BT (2021-08-23) frågar kommunalrådet Andreas Exner (SD) om Ghazale kan fortsätta som polis efter dessa avslöjanden. Men det är ingenting som Ghazale själv vill kännas vid och väljer att inte kommentera debattartikeln när BT frågar om den. I stället hänvisar Ghazale till att han redan har bett om ursäkt.

”Nadim Ghazales beteende kan ej ursäktas. När till och med myndigheternas lokaler förvandlas till en arena för politisk aktivism är det hög tid för polisledningen att agera. Saknas handlingskraft och självinsikt från den lokala polisledningen förväntar jag mig att en överordnad, som vill förvalta förtroendet för polisen från allmänheten, vidtar åtgärder å det snaraste”, skriver Exner (SD).

Efter debattartikeln har både Polismyndigheten och stadsledningskansliets avdelning Centrum för kunskap och säkerhet (CKS) gått ut med repliker i BT i vilka man försvarar förtroendet för polismannen..

Han har kritiserats i en debattartikel i BT 23/8 av Andreas Exner (SD). Det är därför angeläget att jag som avdelningschef för CKS framhåller och betonar att förtroendet för Nadim Ghazale i vår samverkan är fortsatt högt och vi ser fram emot många år av fortsatt gott samarbete med honom och övriga kommun- och områdespoliser i lokalpolisområde Borås för boråsarnas bästa.”, skriver Peder Englund, avdelningschef hos CKS, i BT.

Polischefer: ”Inga skäl att ifrågasätta förtroende”

Peter Sörstedt, polisområdeschef, och Mattias Ramsö, lokalpolisområdeschef, svarar också Exner (SD). Polischeferna framför att de inte vill förminska eller tona ned det som inträffat och att de tar det hela situationen på största allvar eftersom myndighetens förtroende har tagit skada. Men trots detta har man fortsatt förtroende för Ghazale.

– Vi har ett stort förtroende för det jobb han gör hos oss, och har inte upplevt att han brustit i sin opartiskhet i den rollen, säger polischefen Mattias Ramsö till statsradion trots Ghazales SD-hatiska tavla i polishuset.

”Medarbetaren har ett stort engagemang utanför sin roll som polis och i de här fallen har det inverkat negativt på polisens objektivitet. Det är däremot viktigt att framhålla att vi inte haft några skäl att ifrågasätta medarbetarens förtroende i sin yrkesroll som polis.

Det vi gör nu är att säkerställa att vi internt arbetar vidare med frågorna om polisens opartiskhet och saklighet. Polisens uppdrag är att värna demokratin, allas lika värde och likhet inför lagen.

Vi är en polis för alla.”, skriver polischeferna i en replik i BT.

Ghazale gläds åt uppbackningen: ”Ett parti vet noll om mig”

Instagram har Ghazale publicerat flera inlägg där han menar att Sverigedemokraterna som inte vet något om honom försöker att avsluta hans karriär. Detta ”för gamla skit-tweets” – men trots detta hade han kvar sin SD-hatiska tavla på väggen i polishuset från 2018 fram till att Samytt avslöjade det hela.

LÄS ÄVEN: Polischef försvarar SD-hatisk tavla i polishus: ”Ingen större grej”

Tycker du om det vi gör?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.