I ett videoklipp skojas det friskt med SD-ledaren Jimmie Åkessons förslag om att sätta in militären mot de kriminella gängen i förorterna, något som upprört både media och vissa politiker.

I klippet åker Åkesson in i Rinkeby i en blågul stridsvagn tillsammans med den grodliknande barnfiguren Skurt som skjuter på de kriminella gängen till tonerna av ”Resist and bite” av det svenska power metal-bandet Sabaton.

”Det klippet är helt vedervärdigt, och om Jimmy Åkesson hade någon hyfs och moral i kroppen skulle han sett till att det tagits bort”, skriver Åsa Nilsson Söderström (L), lokalpolitiker i Rinkeby, i ett mejl till Aftonbladet.

Söderström får medhåll av Ole-Jörgen Persson (M).

– Det kanske är bisarr humor för vissa som aldrig har satt sin fot i Rinkeby. Men för de som bor här är det inte så, säger han.

Åkesson skrattar

Jimmie Åkesson ser dock desto ljusare på den några sekunder långa videon och tycker det är kul att man driver med idén om att skicka militären till förorterna.

– Jag tycker faktiskt att det är kul.

– Då togs den där fram av någon och då skrattade jag. Och jag skrattar fortfarande.

Då Aftonbladets reporter frågar vad som är kul med klippet svarar Åkesson att det är svårt att förklara humor för någon som inte håller med.

– Förstår man inte humor och satir så är det nog ingen mening att man försöker förstå. Då har man en läggning där man inte förstår det.

Desinformation från TV4

I samband med intervjun kommenterade Åkesson även TV4:s drev.

– Hela reportaget är en lång harang om desinformation. I princip alla redaktioner i hela landet hakar på utan att ställa en enda kritisk fråga till TV4. Vi ägnar oss inte åt att bedriva trollfabrik.

Klippet som upprör:

LÄS ÄVEN: Efter anklagelser om trollfabrik – SD trollar tillbaka