Igår uppmärksammade Samhällsnytt att Kristdemokraterna – i motsats till sin hårda migrationsretorik – kommer att stödja regeringens förslag om att nya kategorier av asylinvandrare ska tillåtas anhöriginvandring. I ett lagförslag som föreslås träda i kraft redan om ett par månader föreslår regeringen att asylmigranter som har fått ett uppehållstillstånd som alternativt skyddsbehövande – eller med andra ord den största gruppen migranter – numera ska omfattas av samma regler för anhöriginvandring som konventionsflyktingar.

LÄS MER: Kristdemokraterna ställer sig bakom regeringens lag – öppnar för större invandring

Utspelet ledde till starka reaktioner och fördömanden på Twitter. En av dem som kommenterar KDs nya linje är Sverigedemokraternas tillträdande gruppledare i riksdagen Henrik Vinge.

I en telefonintervju till Samhällsnytt beskriver han sin reaktion så här:

– Det är besvikelse! Man blir besviken över att de inte följer upp den tuffare retoriken i verkligheten, utan att de backar och stödjer regeringens förslag att öka invandringen till Sverige. Jag tror att många väljare av KD kommer att bli besvikna på detta. Många har nog hoppats på att det nya lite tuffare KD står också för minskad invandring, men nu visar det sig att de i själva verket står för ökad invandring.

Vad är ditt råd till de som redan har röstat för KD?

– Man kan ändra sin röst. Om man tycker att det är viktigt att man minskar invandringen till Sverige då bör man gå på valdagen och rösta på Sverigedemokraterna – det enda parti som på riktigt står för minskad invandring.

Menar du att det ligger till på liknande sätt med Moderaterna?

– Man har ju sett till exempel hur Moderaterna gick ut och sa att de vill förbjuda tiggeriet, men sedan när det väl kom till kritan så har man ju inte gjort det.

Vad innebär det egentligen för Sverige om det här förslaget går igenom med hjälp av KD?

– Det innebär att vi kommer att få tusentals nya anhöriginvandrare till Sverige. Det kommer att vara lättare att ta hit anhöriga, men inte bara det – det innebär även att det kommer att komma hit fler asylsökande. Det blir mer attraktivt att komma till Sverige om man får ta sina anhöriga hit. Så det skickar också en signal till omvärlden om att Sverige har öppnat sina gränser igen. Tyvärr riskerar det att leda till att vi får ytterligare en migrationskris, så jag är jättebesviken.

Finns det några konkreta beräkningar på hur många som kan komma till följd av det här förslaget?

– Det går aldrig riktigt att veta, men man kan anta att det blir ett antal tusen som kommer. Vi kan räkna med att det kommer att komma väldigt många människor och det kommer att kosta väldigt mycket pengar – pengar som hade behövts i välfärden, för att förstärka polisen, för att stärka den ekonomiska situationen för pensionärerna till exempel. Nu tycker KD att vi ska lägga de här pengarna på invandringen istället – det gör mig besviken.