Även om kritiken mot Sveriges extrema invandringspolitik fortfarande är Sverigedemokraternas stora profilfråga, har partiet nu en gång för alla lämnat rollen som enfrågeparti bakom sig. Det visar en färsk undersökning från Novus där SD placerar sig bland topp tre på nio av de tio politikområden som väljarna håller som viktigast.

Novus vd Torbjörn Sjöström säger i en kommentar till SVT Nyheter att SD med det resultatet inte kallas för ett enfrågeparti på det sätt som media och politiska motståndare gör. Och han får medhåll av Statstelevisionens politiske kommentator Mats Knutson.

Sverigedemokraterna är nu en bred utmanare och konkurrent till de övriga partierna i nästan alla för väljarna centrala politiska frågor. Partiet äger fortsatt invandringsfrågan där man placerar sig som ohotad och ytterligare stärkt etta framför de övriga riksdagspartierna, trots deras försök att stjäla frågan. SD kvalar nu också in som tvåa i kriminalpolitiken och i frågor som rör pensionerna.

Missar prispallen i skolfrågan
I sex av de övriga tio viktigaste frågorna säkrar SD en tredjeplats. Det handlar om sjukvården, äldreomsorgen, ekonomin, jobben, skatterna och miljön. Det enda av de politikområden som väljarna håller som viktigast där SD inte lyckats etablera sig på prispallen är skola och utbildning.

Enligt Novus mätningar rör det sig inte om några tillfälliga fluktuationer i väljarsympatierna, utan om ett stabilt och långsiktigt breddande av förtroendet hos den svenska väljarkåren. För fem år sedan hölls partiet bland topp tre hos väljarna på bara fyra av de tio viktigaste politikområdena, nu nio.

I riksdagen för att stanna
Torbjörn Sjöström slår fast att den här utvecklingen tryggar Sverigedemokraternas fortsatta och framskjutna plats i Sveriges riksdag. De som hoppats på att SD skulle tappa stöd eller falla ur riksdagen om invandringsfrågan förlorar bärkraft får tänka om, slår Novus vd fast. Väljarna vill se en kursändring från vänsterliberal till mer socialkonservativ politik på betydligt fler områden.

– Det ligger väldigt långt borta. De har ett mycket bredare politiskt stöd än vad många nog tänker att de har. Det krävs otroligt mycket för att de ska börja tappa det breda politiska stöd som de faktiskt har i dag.