Efter att biträdande rikspolischef Mats Löfving berättat i en intervju med statsradion att Sverige har åtminstone 40 maffialiknande så kallade släktklaner som enbart kommit till Sverige för att begå brott, har gammelmedia chockats och börjat rapportera om problematiken. Nu har SD, som påtalat detta fenomen i flera års tid utan att få gehör, tagit intiativ till förändring genom att kalla polischefen till riksdagen för utfrågning.

Det var på lördagen som Löfving avslöjade att de hitresta släkterna är utspridda över hela landet och intresserar sig för att infiltrera både näringsliv och politik, något han antyder redan har hänt. Den uppgiften förstärktes ytterligare på måndagen när Linda H Staaf som är chef vid polisens underrättelseavdelning kallade klanerna för ett hot mot staten.

LÄS ÄVEN: 40 kriminella släktnätverk i Sverige: ”Kommit enbart med syfte att organisera kriminalitet”

På tisdagen publicerade Sverigedemokraterna ett pressmeddelande i vilket partiet kallar Löfving till justitieutskottet för utfrågning efter hans uttalanden om kriminella klanfamiljer. SD vill med initiativet ge riksdagens partier möjlighet till utökad kunskap om fenomenet samt ställa frågor till Löfving om den rådande utvecklingen.

SD: ”Samlar stöd till offensiv utvisningspolitik”

Adam Marttinen är SD:s rättspolitiske talesperson och han kommenterar initiativet med att att det är viktigt att samtliga partier i riksdagen får en klar och detaljerad bild av den kunskap polisen inhämtat om invandrade kriminella klaner. Vidare menar han att kopplingen mellan ansvarslös invandringspolitik och de kriminella strukturer som etableras i Sverige inte längre kan negligeras.

– Vi vill samla ett brett stöd för ett invandringsstopp och en offensiv utvisningspolitik. Att polisen nu går ut med att en omfattande invandring till Sverige skett med enda syfte att begå brott borde locka fler partier till att agera så att Sverige inte förblir en fristad för all världens kriminella, säger Marttinen.

Nedan följer Ekots lördagsintervju med Löfving.

Löfven vill inte koppla klaner till etnicitet

På måndagen kommenterade Stefan Löfven (S) helgens uppgifter från Löfving. Men trots att det står bortom allt tvivel att klanerna är importerade problem och att de är verksamma i så kallade utsatta områden, vill Löfven inte kännas vid att det skulle ha med etnicitet att göra.

– Vi ska agera på det som är fel och brottsligt oavsett bakgrund och vad som är orsaken. Jag vill inte koppla brottsligheten till etnicitet, sade statsministern.

LÄS ÄVEN: Stefan Löfven om klanerna: ”Vill inte koppla brottsligheten till etnicitet”

authorimage