På en presskonferens vid lunchtid på måndagen meddelade Sverigedemokraterna att de inte kommer ingå i den eventuella migrationspolitiska överenskommelsen. ”Utifrån de bud som ligger på bordet ser vi inga förutsättningar till en bred överenskommelse”, sa SD:s partiledare Jimmie Åkesson under pressträffen.

Det startades tidigare en migrationskommitté, med alla åtta av Riksdagens partier, som är tänkt att leda till en överenskommelse i slutet av sommaren. Enligt uppgift ska slutförhandlingar inom kort föras mellan Socialdemokraterna och de borgerliga partierna. Men nu sätter SD ner foten och meddelar att förslagen som hamnar på bordet inte är tillräckligt skarpa för partiet, som har en nollvision för asyl- och anhöriginvandringen.

– Det räcker inte med vaga målsättningar, sa Åkesson under presskonferensen. När vi såg Socialdemokraternas förhandlingsbud insåg vi att det inte räcker, fortsatte han.

Enligt Jimmie Åkesson är den punkt där Sverigedemokraterna står längst ifrån de andra partierna anhöriginvandring. Samhällsnytt kunde tidigare rapportera att SD har flera mer långtgående krav.

Vill införa asylcenter

Ett av dem är att uppehållstillstånd på grund av synnerligen ömmande omständigheter inte ska få införas. Dessutom sägs ett krav vara att asyl framöver ska ske i stängda asylcentra i anslutning till Sveriges gränspassager, ett förslag som lanserades av Kent Ekeroth redan år 2012, men som först nu blir officiell SD-politik.

Asylprocessen ska dessutom ske genom vad som kallas ”summariska processer” där omedelbar verkställighet ska införas.

Ett annat förslag, som Ekeroth också la redan år 2012, som nu ställs som krav i förhandlingarna är att de som utvisas men har ”verkställighetshinder” inte ska släppas fritt i landet, vilket sker idag. Vid grov brottslighet ska utvisning ändå ske men går det inte av någon anledning tas alltså utlänningen i förvar.

De andra partierna väntas inte gå med på SD:s krav.

Kan vara ett alternativt förslag

SD kommer inte lämna arbetet i kommittén utan tänker istället ägna tiden åt att ta fram ett alternativ till det som kommittén kan tänkas komma fram till.

– Jag ser ingen poäng med en bred överenskommelse, sa Åkesson i en enskild intervju med SVT. Jag har väldigt svårt att se att det kan bli bra.

Han menar att det delvis ärn en återgång till den gamla politiken som nu sker, vilket SD inte ställer upp på.

– Detta blir inte långsiktigt utan en kompromiss mellan ganska extrema ståndpunkter där mycket av det som sker är en återgång till den gamla politiken som gett den situation som vi ser idag. Vi behöver precis motsatt riktning i politiken.

SD hoppas kunna vara en mer konstruktiv kraft genom att sitta kvar i stället för att hoppa av kommittén.

– De andras förhandlingar kan braka ihop och då finns vårt förslag som en ny utgångspunkt för nya förhandlingar och dessutom kommer vårt förslag finnas med till alla remissinstanser, konstaterar Åkesson.

SD: ”Övriga partier som hoppat av”

I en videokommentar på Facebook kommenterar SD-riksdagsledamoten Jonas Andersson, som jämte Åkesson medverkade på presskonferensen, partiets beslut med att det snarare bör ses som att övriga partier lämnat förhandlingarna eftersom man vägrat att ta SD:s utsträckta hand och kompromissa i angelägna frågor.

2:33 angående bristen på förhandlingar i Migrationskommittén och varför vi nu väljer att gå fram med ett eget förslag.

Posted by Jonas Andersson on Monday, July 6, 2020

authorimage