matsal-skola-skolkök-kock
Inrikes

SD-krav på svensk mat i skolan

Publicerad 12/11/2021
Annons

I samband med att Göteborgs stad tar fram en ny måltidspolicy ställer Sverigedemokraterna krav på svenska traditioner i stadens skolor och äldreboenden.

I veckan beslutade Göteborgs kommunfullmäktige att införa en ny policy för måltider i kommunens verksamheter med ambitionen om att det som serveras på förskolor, skolor och äldreboenden ska vara mer lokalproducerat och klimatsmart.

I ett yrkande till fullmäktige kräver SD att maten ska vara traditionell svensk och skandinavisk kost.

– Det betyder att det ska vara mycket husmanskost, men det kan också vara mat som ingår i våra nutida svenska traditioner, säger Sverigedemokraternas gruppledare Jörgen Fogelklou till Göteborg Direkt.

Fogelklou framhåller att även mat som pizza går bra då det är vanlig mat på svenskarnas middagsbord och inte har svenska rötter från början.

– Det här är trams. Pizza ingår naturligtvis. Men det här är en policy och då vill vi peka ut vikten av att servera svensk, traditionell mat, säger han.

Integrationsprocess

I yrkandet kräver man även att kött, fågel eller fisk ska serveras varje dag och att måltiderna alltid ska ackompanjeras av mjölk.

Detta menar partiet är en ”viktig och naturlig del i en integrationsprocess av invandrade personer att ta del av och bli välbekanta med svensk matkultur”.

– Visst hade det varit konstigt om policyn hade sagt turkiska traditioner? Eller att vi skulle servera indisk mat? Äldreomsorgen ska inte någonsin vara något integrationsprojekt, därför är det svenska viktigt, säger Jörgen Fogelklou.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
812Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons