Sverigedemokraterna kräver att alla svenska djurparker ska granskas. Detta efter att säkerheten och rutinerna på Furuviksparken i Gävle visat sig ha allvarliga brister då flera schimpanser sköts ihjäl tidigare i veckan.

Efter veckans stora schimpansskandal på Furuviksparken där fyra schimpanser lyckades ta sig ur både hägn och hus och sedan sköts till döds kräver nu Sverigedemokraterna att alla svenska djurparker ska granskas.

Partiets djurrättspolitiska talesperson Yasmine Eriksson menar att det är oacceptabelt att flera rymningar ägt rum i olika svenska djurparker på kort tid. Hon vill att länsstyrelsen ska granska samtliga djurparker i landet och kontrollera om de lever upp till kraven. Om det skulle visa sig att parkerna inte gör det vill hon att regeringen ska prioritera djurrättsfrågan högre.

Vill undersöka om lagändringar krävs

– Det är väldigt upprörande. Fruktansvärt. Vi från SD har lagt motioner i flera års tid om att vi vill göra en översyn av djurparkerna på grund av att det kan finnas brister. Det här är ett stort bevis på att det faktiskt gör det, säger Yasmine Eriksson till Expressen.

Eriksson säger också att man behöver se över om det krävs lagändringar.

– En anledning till att de rymmer i dag är troligtvis på grund av att regelverket inte efterlevs. De ska inte kunna göra det. De ska inte utsätta sig själva eller människor för fara, säger hon.

LÄS ÄVEN: Skansen avlivar samtliga djurparkens vargar