Roger Hedlund

Asylstopp i stället för urholkning av bygg- och planlagen – det föreslår SD:s bostadspolitiske talesperson Roger Hedlund.

Inrikes

SD kritiserar sjuklöverbeslut om undantag i bygglagen för asylboenden

Publicerad 10/26/2017
Annons

➤ På onsdagen röstade riksdagen igenom ett lagförslag som innebär att ett undantag skrivs in i plan- och bygglagen specifikt för bostäder åt asylmigranter. Samtliga partier röstade för lagändringen, utom Sverigedemokraterna. I en debattartikel i Dagens Samhälle skriver SD:s bostadspolitiske talesperson Roger Hedlund om vilka negativa konsekvenser det kan få när byggande av asylbostäder inte längre regleras i lagen.

Hedlund varnar för hur kommunpolitiker genom undantaget får närmast oinskränkt makt att bygga asylbostäder var och hur som helst. Alla mekanismer i bygg- och planlagen som innebär att olika hänsyn måste vägas in vid byggande sätts ur spel.

Kommunen behöver inte, som vid andra byggnadsprojekt, ta hänsyn till allmänna intressen när man beslutar vara asylbostäderna ska placeras. Krav på bygglov, rivningslov och marklov slopas också specifikt för byggprojekt riktade till migranter.

Hedlund skriver att regeringens lagändring ”inte är värdig en demokrati som Sverige”. Kommuninvånarna körs över, De kan få ett nytt asylboende direkt inpå knuten, utan att politikerna hämtat in de boendes åsikt eller gett dem möjlighet att överklaga. Bostadsbyggande för migranter blir med det genomröstade undantaget enligt Hedlund ”ett laglöst område som ligger utanför svensk lag”.

Lagändringen har tillkommit bland annat som en förberedelse inför ett framtida scenario liknande det 2015 då över 160.000 personer kom till Sverige för att söka asyl och måste ges tak över huvudet. Hedlund undrar om partierna i sjuklövern faktiskt planerar att öka migrationen till dessa nivåer och slår fast att det i så fall är något som det svenska folket bör få besked om.

Hedlund nämner att lagändringen också innebär att regeringen kör över ett flertal myndigheter som rest invändningar mot lagförslaget. Bland dessa finns bl.a. Försvarsmakten, Folkhälsomyndigheten och Arbetsmiljöverket. Även flera kommuner har riktat kritik mot förslaget.

I stället för att urholka lagstiftningen på bostadsområdet och göra byggandet av asylbostäder till ett ”vilda västern” föreslår Sverigedemokraterna ett asylstopp. Hedlund skriver att det är enklare lösning som är tryggare för landets bostadsägare och något som Sverige verkligen behöver.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
849Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons