0
Inrikes

SD Lomma vill komma åt hitresta tiggeriet tillståndsvägen

Publicerad 11/24/2018
Annons

I Lomma har Sverigedemokraterna studerat hur man i närliggande Vellinge misslyckats med att driva igenom ett tiggeriförbud. SD Lomma väljer därför att pröva en annan taktik, där alla former av tiggeri görs tillståndspliktigt.

Det är Sverigedemokraten Oscar Sedira som nu lagt fram en motion i fullmäktige om att även så kallat passivt tiggeri ska kräva tillstånd enligt ordningslagens tillämpning i kommunen.

Han menar att de hitresta tiggarna redan tänjer på gränsen genom att tilltala förbipasserande och sätta upp skyltar, men att detta blir lättare att komma åt om man slipper göra svåra bedömningar i varje enskilt fall och i stället tillståndsbelägger allt tiggeri.

Sedira tror att tillståndsplikt kan vara lättare att få igenom än ett förbud. Han hoppas också på att en sådan lokal ordningsföreskrift i Lomma kan fungera som föredöme för andra kommuner i landet.

Det kan i sin tur bli ett påtryckningsmedel på rikspolitikerna för att sluta ducka i frågan och på allvar ta tag i de många och stora problem som tusentals hitresta romska tiggare från Rumänien och Bulgarien medför runt om i landet.

I Vellinge har politikerna en längre tid försökt få stopp på hitrest tiggeri genom ett förbud. Man har dock blivit överkörda av myndigheter och rättsinstanser som tagit parti för tiggarna och ogiltigförklarat förbudet.

Ett ännu inte avgjort överklagande från Vellinge ligger just nu hos Högsta förvaltningsdomstolen. Om det blir nej även där kommer tiggeriförbud inte att vara en framkomlig väg om inte ordningslagen ändras, något som bara riksdagen kan göra.

Även införande av tillståndsplikt har emellertid visat sig kunna stöta på patrull visavi myndigheter. I Eskilstuna drev i våras Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna igenom ett sådant förslag som Länsstyrelsen strax efteråt stoppade. Det ska nu förvaltningsrätten ta ställning till.

I Lomma tror man att tillståndsplikt skulle hämma tiggeriverksamheten genom att göra det otillåtet att bara slå sig ned och tigga. Det skulle också göra det enklare för polisen att avvisa alla tiggare som inte kan uppvisa ett tillstånd.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons