Sverigedemokraterna i Malmö uppger i ett pressmeddelande på måndagen att de avser lämna in en motion till kommunfullmäktige ”om att utreda införandet av en köttgaranti inom välfärden, som garanterar kötträtter för de personer som får sin mat genom kommunal verksamhet”. 

I pressmeddelandet uppger SD Malmö att det är Magnus Olsson och Nima Gholam Ali Pour som lämnat in motionen.

– Att barn och äldre ofrivilligt får mindre kött i maten är ren bestraffning. Vegonormen riktas mot samhällets mest utsatta medan de som har råd kan när som helst äta kött, skriver kommunalrådet Magnus Olsson.

– Det är orättvist. Nu vill SD införa en garanti så att de som vänder sig till välfärden behandlas på ett anständigt sätt. Våra äldre och barn ska garanteras en lagom mängd kött, fortsätter han.

”Gått för långt”

I motionen resonerar motionärerna att aktivisters och politikers strävan att införa en vegonorm leder till att skolbarn och äldre får i sig mindre kött. De anser att en köttgaranti inom välfärden blir ett hinder mot att tvinga på människor den ”vegonorm” som vissa partier och intresseorganisationer verkar för.

På Sydsvenskans fråga (3 feb 2020) om att mer köttätande skulle öka klimatpåverkan säger Olsson att Malmö stad gått för långt.

– Miljöarbete kan man bedriva på flera olika sätt. När det gäller maten menar vi att Malmö stad har gått lite för långt i den här frågan, säger Magnus Olsson.