I kölvattnet av koranbränningarna i Sverige och den muslimska världens upprördhet gick den svenska regeringen ut och bland annat hävdade att islam har berikat Sverige, ett uttalande som fick många att höja på ögonbrynen. Bland kritikerna fanns Sverigedemokraterna som nu dock tycks backa något från sin tidigare mer kompromisslösa hållning.

Det var utrikesminister Tobias Billström (M) som i ett brev till en internationell muslimsk organisation ville se ett gemensamt arbete ”i kampen mot islamofobi” och beskrev islamkritiker i Sverige som ”extremister” samt hävdade att ”muslimer berikar vårt land” – ett påstående som Sverigedemokraterna avvisade och uppmanade regeringen att sluta krypa för islamister.

LÄS ÄVEN: SD svarar Billström: ”Sluta krypa för islamister”

I en kommentar till DN är det nu dock mildare tongångar från Richard Jomshof (SD), som var den som för några dagar sen gick ut och kritiserade regeringen.

”Olika syn”

”Det är uppenbart att vi verkar ha olika syn på frågan om islams inflytande i Sverige och Europa. Vi ska naturligtvis inte behöva göra avkall på våra egna rättigheter, begränsa vår demokrati eller inskränka vår yttrandefrihet”, skriver Richard Jomshof till tidningen.

Vidare hävdar han att frågan inte omfattas av Tidöavtalet och att han ”förutsätter att såväl Billström som regeringen sedan många år tillbaka är införstådda med Sverigedemokraternas oro kring islamiseringen av Sverige”.

Då tidningen försöker få en kommentar av Sverigedemokraternas utrikespolitiska talesperson Aron Emilsson hänvisar SD:s pressavdelning till kommande samtal mellan partiet och regeringen.

LÄS ÄVEN: Här är regeringens smöriga inbjudan till muslimska organisationen