Sverigedemokraterna gör framsteg i kommunpolitiken i skånska Sjöbo. Partiet har fått till stånd en budget tillsammans med styrande Centerpartiet, Liberalerna, Moderaterna och Sjöbopartiet. Den demokratiska uppgörelsen är något som Miljöpartiet inte vill tolerera och menar att SD ockuperar budgeten.

Det var på fredagen som statsradion rapporterade om den historiska budgeten i kommunen där Sverigedemokraterna har varit utfrysta från inflytande trots att man är största parti med nära 28 procent av rösterna.

LÄS ÄVEN: SD största parti i Sjöbo men stängs ute när Moderaterna går ihop med Miljöpartiet

Partiet har fått in åtta punkter i kommunens budget för år 2021. Det handlar bland annat om att förebygga att ett nybyggt bostadsområde förvandlas till så kallat utanförskapsområde genom att se till att majoriteten av lägenheterna är bostadsrätter istället för övriga partiers önskan om uteslutande hyresrätter.

Vidare ska alla invånare över 75 år bli kontaktade av kommunen för att få information om vad man kan få för hjälp, ett förstärkt stöd till nattvandrare och ingen skattehöjning.

SD: Öppnar för andra kommuner

André af Geijerstam är SD:s gruppledare i kommunen och han tror att det här genomslaget kan öppna för fler samarbeten runt om i landet.

– Vi är väldigt nöjda med utfallet, jag tror vi är första kommun som gör budget med Centerpartiet, säger af Geijerstam.

Miljöpartiet: ”SD ockuperar budgeten”

När händelsen fick uppmärksamhet i riksmedia var Centerpartiet inte särskilt intresserade av att kalla det för en gemensam budget utan skyller på att det är Moderaterna som har fått in punkterna i budgeten. Vidare är C noga med att tydliggöra att man inte samarbetar med SD.

Den demokratiska uppgörelsen i budgeten är något som Miljöpartiet inte alls kan acceptera. Jan Friheden, Miljöpartiets ordförande i Sjöbo, menar att SD har iscensatt en kupp och att partiet nu ”ockuperar” budgeten.

I protest mot utvecklingen har Miljöpartiet med sina 2,5 procent av rösterna i kommunen valt att lämna kommunstyrelsen.

LÄS ÄVEN: SD:s budget klubbades i Hörby – sparar på kommunplacering och invandrarspråk