Plastpåseskatten drev igenom av Miljöpartiet under det rödgröna regeringsstyret. Skatten påstods få positiva miljö- och klimateffekter samt dra in stora summar till statskassan. Inget av detta skedde dock och nu avskaffar Sverigedemokraterna och de tre borgerliga regeringspartierna den hårt kritiserade skatten.

Att plast hamnar där den inte ska, exempelvis i havet, är ett stort miljöproblem i de lågutvecklade delarna av världen men inte i Sverige. Miljöpartiet lyckades ändå i maj 2020 driva igenom en särskild skatt på plastpåsar av det slag som används för att bära hem varor från butiken och sedan ofta slutar som påsar för köksavfall och tas om hand på ett bra sätt i den svenska sophanteringen.

Några positiva miljöeffekter blev det inte och inte heller några pengar att tala om till statskassan – påstådda två miljarder blev ett fåtal miljoner. Undersökningar visade att miljön i stället skadades när många började använda andra typer av icke beskattade och mindre miljövänliga plastpåsar när snabbköpens bärkassar ökade till det dubbla i pris.

Vallöfte som infrias

De tre borgerliga partierna och Sverigedemokraterna som då var i opposition lovade väljarna att avskaffa platspåseskatten om de anförtroddes regeringsmakten efter valet 2022. Ett sådant beslut har dock dröjt, vilket gett upphov till ytterligare en svekdebatt vid sidan om bland annat den kring dröjsmålet med att sänka reduktionsplikten och därmed de höga bränslepriserna.

Men nu meddelar de fyra Tidöpartierna att man kommit till skott i frågan och att den kritiserade plastpåseskatten kommer att avskaffas. Beslutet tas formellt på måndag i samband med vårändringsbudgeten och skatten försvinner sedan från och med årsskiftet.

– Det här är en oangelägenhet för människor, en väldigt dysfunktionell skatt på många sätt och vis. Det är ett konstigt inslag i skattepolitiken med den här typen av punktskatter, säger SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt i en kommentar till media om beslutet.

Se Samnytts intervju med Sjöstedt där bland annat frågan om dröjsmålet med att avskaffa platspåseskatten togs upp:

LÄS MER: Nya larm om plastpåseskattens negativa effekter – skapar fler miljöproblem
LÄS MER: Professor: Plastpåseskatten bör avskaffas
LÄS ÄVEN: TOTALFIASKO: Plastpåseskatten drog in mindre än 10% av det planerade
LÄS ÄVEN: Skatten på plastpåsar döms ut som trippelfiasko