Sverigedemokraterna i Norrtälje är kritiska till att en halv miljon satsats på att flyga in ”kommunkoreografer” från utlandet. Det berättar lokale ordföranden Dennis Ekström för Samnytt.
– Jag tänkte att: ”Herregud, vad är det här för vansinne?” säger han.

Nej, satsningen på ”kommunkoreografer”, så kallad KOKO, är inget som Sverigedemokraterna i Norrtälje står bakom. Dennis Ekström är lokal ordförande för partiet och sitter även med i kultur- och fritidsnämnden. Han berättar för Samnytt att han fick reda på Norrtäljes satsning via Slöseriombudsmannen, som under hösten uppmärksammat den på Facebook.

LÄS ÄVEN: Kommunkoreografer flögs in från utlandet för halv miljon – ”En ära att få vara värd”

– Det är ett sådant där ärende som har slunkit igenom. Jag kan inte minnas när vi tagit beslutet, eller ens om vi tagit beslutet, säger han till Samnytt.

– När vi började titta på det här tänkte jag att: ”Herregud, vad är det här för vansinne?”

När Samnytt berättar för Ekström att kommunkoreograferna flugits in från utlandet, och att skattebetalarna bekostat flygbiljetter och hotellvistelser, blir han ännu mer förvånad. Han säger att han inte kände till det.

– Det blir bara märkligare och märkligare det där, utbrister han.

Vill satsa på ”riktig dans”

Sverigedemokraternas politiske sekreterare i Norrtälje Jacob Heitmann, som även är invald i kommunfullmäktige och sitter i socialnämnden, instämmer i ordförandens kritik. Han har inget emot att kommunen satsar på dans, men menar att pengarna hade kunnat användas bättre.

– Jag hade hellre lagt pengarna på riktig dans, som lindy hop, säger Heitmann till Samnytt.

Han lyfter fram Herräng Dance Camp, världens största lindy hop-läger med deltagare från hela världen som varje sommar arrangeras i just Norrtälje. Han menar att man med skattemedel kunnat få fler ungdomar att intressera sig för den dansen.

– Tänk att inspirera ungdomar till att lära sig en häftig dans som lindy hop. Det är en väldigt rolig dans, och det ger dessutm något för framtiden till människor, säger Jacob Heitmann.

”Ett experiment med skattebetalarnas pengar”

Heitmann jämför KOKO-satsningen med en satsning på att ”genuscertifiera” kommunens verksamheter. Liksom med kommunkoreograferna handlar det om att skattemedel används på ett sätt som SD inte står bakom.

– Det här är ett experiment med skattebetalarnas pengar, säger han till Samnytt.

Även Gabriel Kroon, gruppledare för Sverigedemokraterna i Region Stockholm, är kritisk till KOKO-satsningarna.

– Det är ett skatteslöseri utan dess like. Mitt under pandemi och arbetslöshet så flyger man in internationella kulturarbetare och spenderar en halvmiljon på flum. Det är bra att kulturbidragen nu granskas, säger Gabriel Kroon i en kommentar till Samnytt.