Tidigare i somras rapporterade Samnytt om att åtal väckts mot den före detta SD-politikern Anders Eberhardt, som nu döms till fängelse för att ha mördat och styckat en kollega.

Det var i slutet av förra sommaren som 60-årige Eberhardt mördade en jämnårig kollega med ett skott i huvudet och sedan styckat dennes kropp. Kroppsdelarna dumpades på olika platser i Stockholm. Eberhardt har erkänt att han sköt sin vän men hävdar att det var ett vådaskott.

Enligt domen har Eberhardt med uppsåt skjutit mannen och straffet blir 16 års fängelse för mord, brott mot griftefriden och grovt vapenbrott.

LÄS ÄVEN: Åtal: SD-politiker sköt vän i huvudet – styckades med yxa

Bland bevismaterialet finns pistolen och yxan som använts vid mordet, något motiv har man dock inte klarlagt. Man konstaterar emellertid att båda männen drack mycket alkohol vid tillfället. 

Enligt den tekniska bevisningen har Eberhardt avlossat skottet när han stod bakom mannen som satt ner i en fåtölj. Hanteringen av kroppen efter mordet gjorde att det kunde ha blivit livstids fängelse, men Eberhardts medverkan i utredningen ger en viss straffreduktion.

Bara tre av den mördade mannens kroppsdelar har funnits.

Försvårande och förmildrande omständigheter

– Utgångspunkten vid mord är fängelse 16 år och endast om omständigheterna är försvårande, t.ex. om gärningen varit särskilt hänsynslös eller inneburit särskilt lidande för offret, ska på­följden bestämmas till livstids fängelse. Den tilltalades hantering av liket efteråt utgör ett sär­skilt brott som inte ska beaktas som en försvårande omständighet vid mordet. I målet har det framkommit både försvårande och förmildrande omständigheter. I fråga om påföljden ska också nämnas att den tilltalade bedömts vara berättigad till viss straffreduktion för att han medverkat i ut­redningen och bl.a. berättat var mordvapnet fanns. Påföljden bestäms därför till fängelse 16 år, säger chefsrådmannen Måns Wigén.

LÄS ÄVEN: SD-politikern Anders Eberhardt häktad misstänkt för styckmord

Eberhardt var sedan 2012 kommunfullmäktigeledamot för Sverigedemokraterna i Nyköping och ledamot i kultur- och fritidsnämnden. I samband med att han häktades beslutade partiet om att ”frysa” hans medlemskap i avvaktan på polisens utredning och fällande dom. I april i år uteslöts Eberhardt ur partiet.